Fasola jest bogatym źródłem błonnika. Jeśli używasz fasoli puszkowanej, mo- żesz pozbyć się nadmiaru sodu, wybierając marki oferujące produkt o zmniej- szonej ilości sodu lub odcedzając i płucząc ją przed podaniem. Gotowanie suszonej fasoli zajmuje więcej czasu, ale pozwoli ci uniknąć nadmiaru sodu i dodatkowych kosztów oraz zapewni lepszy smak niż produkt z puszki. Tabela 3 zawiera instrukcje dotyczące gotowania i ilości suszonej fasoli.

 

Screen Shot 2018 01 31 at 11.37.36

Fasola puszkowana zamiast suszonej gotowanej w domu

Używanie fasoli puszkowanej jest sposobem na zaoszczędzenie czasu i energii, gdy się spieszysz. Zamiast 1 i 1/2 szklanki ugotowanej suszonej fasoli możesz użyć jednej puszki (około 420 g) fasoli. Żeby zmniejszyć zawartość sodu fasoli puszkowanej, zawierającej sól, odcedź ją, przepłucz i osusz przed podaniem.

Oswajanie dzikiej fasoli: ułatwianie trawienia

Jeśli reagujesz na fasolę niestrawnością lub gazami, poniższe wskazówki mogą ci pomóc rozwiązać ten problem.

1. Zacznij od małych ilości. Niektórym ludziom łatwiej jest też strawić mniej- szą fasolę. Zacznij od zwykłej fasoli, fasoli cannelino czy soczewicy, powoli wprowadzając fasolę pinto i bób.

2. Upewnij się, że fasola jest dobrze ugotowana. Dodanie w trakcie gotowa- nia niewielkiej ilości kombu (jadalny wodorost z rodziny listownic) również może okazać się pomocne.

3. Odcedź i przepłucz fasolę puszkowaną. Ten proces pozwoli także na zmniej- szenie ilości soli w puszkowanych produktach niektórych producentów.

4. Przed gotowaniem suszoną fasolę należy moczyć 8-12 godzin w zimnej wodzie lub 2-4 godzin w ciepłej wodzie (doprowadź wodę do wrzenia, przykryj garnek i pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej). Następnie fasolę trzeba odcedzić i gotować w dużej ilości świeżej wody. Gotowanie fasoli może zająć dużo czasu (nawet kilka godzin), a czas potrzebny do osiągnięcia miękkości zależy od kilku czynników: (1) twardość wody, (2) wielkość ziarna fasoli, (3) wiek fasoli, (4) metoda gotowania – na przykład gotowanie pod ciśnieniem skraca potrzebny czas o 2/3, a nawet więcej.

 

zdjęcie:<a href="https://www.freepik.com/free-photo/mix-beans_1129798.htm">Designed by Freepik</a>

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup