20 marca 2017 przypada Dzień bez Mięsa. Co to za święto?

W czasach PRL-u były propagowane takie dni, ze względu na brak dostępności mięsa w sklepach. Ale nie o takim dniu mówimy!
Od 1985 roku „Dzień bez mięsa” nie ma nic wspólnego z tą ideologią.
Organizacja pożytku publicznego FARM zapoczątkowała tą inicjatywę - Dzień bez Mięsa” w 1985 roku w USA w celu ochrony zwierząt i promowania diety wegańskiej. Wskazywano na wiele korzyści zdrowotnych i etycznych, które płyną z ograniczenia spożywanie mięsa lub całkowitego wyeliminowania do z diety:
- zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz wylewów
- zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych
- zmniejszenie ilości zakażeń bakteryjnych i pasożytniczych
- ochrona zwierząt i natury (względy etyczne)
Dziś wielu ludzi na świecie zrezygnowało z mięsa z powodów zdrowotnych, etycznych czy religijnych.


Oto najważniejsze przyczyny przejścia na wegetarianizm:

Zdrowie 32%
Obecność chemikaliów i hormonów w mięsie 15%
Nielubienie smaku mięsa 13%
Miłość do zwierząt 11%
Prawa zwierząt 10%
Względy religijne 6%
Troska o planetę 4%
Zrzucenie wagi 3%
Zmniejszenie głodu na świecie 1%


To wyniki badań z 2002 roku z USA. A co was zachęca dzisiaj do rezygnacji z mięsa?

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup