GŁODNI JEDZĄ WIĘCEJ
Najczęstszą przyczyną nadmiernego apetytu jest niezaspokojony głód. Wynika on z niedoboru w pożywieniu niezbędnych składników potrzebnych naszemu organizmowi, bądź upośledzonego ich wchłaniania. Organizm domaga się uzupełnienia składników, których zabrakło w zjedzonym niepełnowartościowym pokarmie. Paradoksem jest, że ludzie otyli często są niedożywieni. DYSBIOZA – JEDNA Z PRZYCZYN OTYŁOŚCI
W procesie trawienia i przyswajania pokarmu niebagatelną rolę odgrywają bytujące w układzie pokarmowym mikroorganizmy. U osób zdrowych prawidłowa mikroflora i szczelna bariera jelitowa zapobiegają przenikaniu toksyn z przewodu pokarmowego do organizmu. U osób z nadwagą i otyłością stwierdza się zaburzenia mikroflory jelitowej, czyli dysbiozę. Dochodzi wówczas do zmniejszenia ilości, różnorodności i funkcji szczepów bakteryjnych występujących w przewodzie pokarmowym.
 
DOBRE I ZŁE BAKTERIE
Gdy zaczyna brakować niektórych szczepów bakterii Gram dodatnich, przede wszystkich Bifidobakterii – pałeczek kwasu mlekowego, a także bakterii z gatunku Clostridium leptum, odpowiedzialnych za wytwarzanie substancji ochronnych i przeciwzapalnych, ich miejsce zajmują chorobotwórcze bakterie Mollicutes. Charakteryzują się one wyjątkową zdolnością i wysoką wydajnością w pozyskiwaniu energii z pożywienia, która jest magazynowana w tkance tłuszczowej.
 
NASTĘPSTWA OBECNOŚCI ZŁYCH BAKTERII
Dieta bogatotłuszczowa, bogatobiałkowa, uboga w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik roślinny prowadzi do zwiększenia liczby bakterii Gram ujemnych produkujących lipopolisacharydy, które przenikają do krążenia ogólnoustrojowego. Dochodzi do upośledzenia bariery jelitowej i przenikania toksyn bakteryjnych z przewodu pokarmowego do organizmu, co prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego. Następstwem jest insulinooporność i wzrost stężenia szkodliwych frakcji cholesterolu we krwi. Szczególnie niekorzystny efekt, jaki wywołuje dieta bogatotłuszczowa to zmniejszenie ilości Bifidobakterii.
 
PAMIĘTAJMY O PROBIOTYKACH I PREBIOTYKACH
Przyjmowanie probiotyków i prebiotyków oraz dieta bogata w błonnik zapewnia zróżnicowaną, dobrze funkcjonującą mikroflorę jelitową, która gwarantuje optymalne odzyskiwanie energii z pożywienia i jej wykorzystanie.
 
Mirosław Hartwich – licencjonowany doradca ProBioTechnologii, absolwent Akademii Rolniczej w Poznaniu. 
  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup