Infekcje wywołane bakteriami opornymi na antybiotyki pochłaniają rocznie 25 tys. osób (dane dotyczą krajów Unii Europejskiej). Odporność na antybiotyki może doprowadzić do sytuacji, że nie będzie czym leczyć pacjentów, niemożliwe stanie się przeszczepianie narządów, chemioterapia, operacje ortopedyczne - alarmują lekarze.

Jedną z głównych przyczyn wzrostu lekooporności bakterii jest nadużywanie antybiotyków, w tym stosowanie ich na zakażenia wirusowe, na które nie działają (antybiotyki są skuteczne tylko w przypadku infekcji bakteryjnych i grzybiczych). Eksperci przestrzegają przed leczeniem antybiotykami m.in. przeziębienia, grypy, zapalenia gardła.

Jeśli chcemy wzmocnić układ odpornościowy i wspomóc leczenie zakażeń bakteryjnych bez uszczerbku dla zdrowia, warto sięgnąć po tzw. antybiotyki naturalne – rośliny zawierające związki, które likwidują wiele bakterii i grzybów (w tym wiele odpornych na przepisywane przez lekarzy antybiotyki), nie wywołując skutków ubocznych.

Do najbardziej znanych naturalnych antybiotyków należą: czosnek,cebula, oregano, żurawina, bazylia, a także kit pszczeli czyli propolis. Ale to nie koniec – poznajcie 10 naturalnych antybiotyków i ich właściwości.

 

1. Czosnek

Bakteriobójcze działania czosnek zawdzięcza m.in. allicynie (która nadaje mu charakterystyczny ostry zapach). Związek ten niszczy m.in. paciorkowce, gronkowce (wywołują zatrucia pokarmowe, zakażenia ropne skóry, zapalenie płuc i mięśnia sercowego, bakterie, a nawet opon mózgowo-rdzeniowych), E. coli. Czosnek zaleca się przy zapaleniu zatok, bólu gardła, grypie, przeziębieniu, zaburzeniach jelitowych (wg naukowców czosnek zwalcza bakterie wywołujące problemy jelitowe skuteczniej niż wiele stosowanych antybiotyków).

Regularne spożywanie czosnku poprawia krążenie krwi, obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, chroni nawet przed nowotworami. Allicyna niszczy wiele grzybów, m.in. pleśniowe i Candida albicans (wywołujące drożdżycę).

Związek ten powstaje, gdy zmiażdżymy lub posiekamy czosnek. Podczas gotowania i marynowania związek ten ulega zniszczeniu, dlatego aby w pełni wykorzystać zdrowotne działanie czosnku, zaleca się jeść go na surowo.

 

2. Cebula

Podobnie jak czosnek, zawiera związki siarki, w tym allicynę. Sok z cebuli niszczy bakterie odpowiedzialne za infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego, przyspiesza leczenie ran, czyraków, trądziku, oparzeń, zalecana jest również w leczeniu zapalenia zatok i oskrzeli, kaszlu, gorączce, przeziębieniu (świetnie sprawdza się sok z cebuli. Aby go przygotować, wystarczy pokroić cebulę na kawałki lub plastry, dodać miód i ewentualnie sok z cytryny, odstawić na dobę w ciepłe miejsce, od czas do czasu miksturę mieszamy, po czym przecedzić).

Udowodniono, że cebula zapobiega miażdżycy, obniża ryzyko zawału serca, obniża ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi u diabetyków, reguluje poziom cholesterolu. Podobnie jak czosnek, cebulę najlepiej spożywać na surowo.

 

3. Żurawina

Silne właściwości antybakteryjne owoce żurawiny zawdzięczają proantocyjanidynom i kwasu hipurowego. Spożywanie żurawiny pomocne jest w leczeniu infekcji wywołanych m.in. przez E. coli (głównie zakażeń dróg moczowych). Kwas hipurowy zapobiega rozwojowi bakterii na ściankach pęcherza moczowego, co przeciwdziała infekcjom. Dodatkowo fruktoza i procyjanidyny zapobiegają przywieraniu bakterii do komórek, dzięki czemu żurawina zapobiega próchnicy i chorobom dziąseł. Sok z żurawiny zmniejsza ryzyko zawału i hamuje rozwój komórek nowotworowych.

 

4. Propolis (kit pszczeli)

Propolis określa się często mianem antybiotyku XXI wieku. Tą przypominającą gumę żywiczną substancję pszczoły produkują z balsamicznych związków zawartych w pączkach m.in. kasztanowca, topoli, jodły i modrzewia. Kit służy pszczołom do wzmacniania konstrukcji ula, uszczelniania gniazda i ochrony przed drobnoustrojami. Człowiek pozyskuje go, zeskrobując ze ścian ula i ramek.

W składzie kitu pszczelego wyodrębniono ok. 300 substancji (m.in. żywice, balsamy, wosk, olejki eteryczne, pyłek kwiatowy). Jego silne antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne właściwości wynikają najprawdopodobniej z współdziałania ich wszystkich.

Propolis zwalcza choroby infekcyjne (m.in. opryszczkę, grypę, zapalenie oskrzeli, zapalenia zatok i migdałków). Pomaga w stanach zapalnych dziąseł i poradontozy. Można go stosować w przypadku wyprysków, czyraków, pomaga w zaburzeniach przewodu pokarmowego (m.in. wrzodach, zaparciach, nieżycie żołądka), wzmacnia układ odpornościowy, przyspiesza gojenie się ran, wiąże trujące metale.

Uwaga! Stosowanie propolisu zawsze skonsultuj z lekarzem.

 

5. Tymianek (macierzanka)

Tymiankowy olejek eteryczny ma właściwości przeciwpasożytnicze, grzybobójcze i bakteriobójcze (zwalcza m.in. tak często oporne na antybiotyki paciorkowce). Olejek działa również rozkurczająco i wykrztuśnie, dlatego stosuje się go często, by złagodzić kaszel i chrypkę. Napar z tymianku zaleca się w dolegliwościach trawiennych (tymianek pobudza wydzielanie soków trawiennych), stosuje się go również jako środek odkażający do przemywania niewielkich ran, w stanach zapalnych skóry, trądziku.

Olejek tymiankowy może podrażniać błony śluzowe, nie powinny go używać kobiety w ciąży (pobudza macicę). Z tych względów przed zastosowaniem czystego olejku należy skonsultować się z lekarzem.

 

6. Oregano

Tymol i karwakrol zawarte w olejku eterycznym oregano mają właściwości przeciwgrzybiczne (zwalcza np. Candidę wywołująca drożdżycę), antybakteryjne (likwiduje szczepy E. coli, salmonelli, gronkowca złocistego, a nawet Helicobacter pylori) i przeciwpasożytnicze (pomaga np. w przypadku lambliozy). Oregano stosuje się również w przypadku zapaleniu oskrzeli, zaburzeniach trawienia (przynosi ulgę w zespole jelita drażliwego, wzdęciach, działa przeciwbiegunkowo). Stosowany zewnętrznie uśmierza bóle reumatyczne i migrenowe.

 

7. Bazylia

Bazyliowy olejek eteryczny działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, zwalcza pasożyty. Napar z liści bazylii zalecany jest w niestrawności i braku apetytu, pomaga leczyć wzdęcia, stany zapalne gardła. Kompresy pomagają w leczeniu migren, zmniejszają obrzęki.

Bazylii nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym i małym dzieciom. Nie powinno się jej stosować zbyt długo.

 

8. Szałwia lekarska

Substancją leczniczą jest olejek eteryczny zawarty w liściach szałwii. Związki, które wchodzą w jego skład, przyspieszają leczenie grypy, zakażeń, goi afty, łagodzi objawy zapalenia dziąseł, migdałków i gardła.

Napar z szałwii wspomaga trawienie, przeciwdziała wzdęciom, odbijaniu się, łagodzi nadmierną potliwość nocną związaną z menopauzą, reguluje menstruację.

Uwaga! Olejku eterycznego z szałwii nie można stosować doustnie – zawarte w nim ketony są szkodliwe dla układu nerwowego. Liście szałwii lekarskiej nie wykazują szkodliwego działania, o ile kuracja nie trwa zbyt długo.

 

9. Cynamon

Olejek eteryczny uzyskiwany z kory cynamonowej ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i antygrzybicze. Pomaga w walce z wypryskami, trądzikiem, ogranicza wzrost i rozmnażanie drożdżaków (m.in. grzyba Candida albicans). Cynamon stosuje się również w przypadku niestrawności, wzdęć, biegunce i mdłościach. Łagodzi nadkwaśność soku żołądkowego. Stosowany zewnętrznie łagodzi bóle mięśni i ścięgien.

Cynamonu nie powinny używać kobiety w ciąży (wzrasta ryzyko przedwczesnego porodu).

 

10. Sosna zwyczajna

Olejek sosnowy (otrzymuje się go z pąków i młodych pędów) działa bakteriobójczo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. W postaci naparu zaleca się go w zapaleniu oskrzeli, zapaleniu krtani, kaszlu. Inhalacje z wykorzystaniem olejku sosnowego pomagają w przypadku kataru i przeziębień (ulgę przynoszą również kąpiele z wykorzystaniem suszonego igliwia – można zalać go wrzątkiem i uzyskany płyn dodać do kąpieli).

Olejek terpentynowy (uzyskiwany z żywicy sosnowej) stosowany miejscowo leczy bóle reumatyczne i pobudza krążenie krwi.

źródło http://www.lifeconnect.info/pl/polish/entry/naturalne-antybiotyki-poznaj-dziesiec-najbardziej-znanych

  • Prev
  • Współpraca
Warning: include_once(/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169 Warning: include_once(): Failed opening '/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/pear') in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup