Dlaczego uprawiamy warzywa w przydomowych ogródkach? Czy tylko ze względów ekonomicznych? A może wcale nie przywiązujemy uwagi do tego, aby zaoszczędzić, a zależy nam raczej na tym, by mieć pewność, że warzywa, które spożywamy, są czyste, naturalne, świeże i bogate w składniki odżywcze? A może dla niektórych z nas wystarczającym powodem jest radość z plonów, jakie udało nam się samodzielnie wytworzyć?

Bez względu na to, który z powodów jest najważniejszy, technologia Efektywnych Mikroorganizmów z pewnością pogłębi naszą radość! Zastosowanie EM w ogrodzie prowadzi oczywiście do poprawy jakości gleby – staje się ona pulchna i żyzna, dzięki czemu nasze warzywa są lepiej odżywione, zawierają więcej witamin i składników mineralnych. Charakteryzują się również dłuższą trwałością i dobrze się przechowują.

Efektywne mikroorganizmy podnoszą też wysokość plonu. Nie oznacza to, że warzywa będą nienaturalnie wielkie, ale to, że warzywa będą rosły równomiernie i osiągną optymalny rozmiar dla swojego gatunku. Na wysokość plonu wpływa często większa ilość zawiązków owoców oraz fakt, iż więcej owoców osiąga pełną dojrzałość.

Pomidory

Na pomidorach można najszybciej zaobserwować efekty działania mikroorganizmów. Profesor Teruo Higa w książce EM. Niezwykłe rezultaty stosowania  opisał doświadczenie związane z uprawą pomidorów koktajlowych, których zbiór po zastosowaniu EM podniósł się z 30 do 300 sztuk z jednego krzaka. Pomidory te były również mniej podatne na brunatną zgniliznę – chorobę, której obawia się każdy ogrodnik. W doświadczeniu tym ziemię dookoła pomidorów wymieszano z garścią EM Bokashi. Następnie dodano po pół płaskiej łyżki proszku ceramicznego i raz w tygodniu podlewano rośliny roztworem EM Naturalnie AktywnymW naszych ogródkach możemy zrobić dokładnie to samo. Należy jednak pamiętać, by rozpryskując EM nie zmoczyć niezapylonych kwiatów.

Marchew

Marchew przysparza ogrodnikom sporo pracy przy pieleniu. Dlatego i w tym wypadku EM przychodzi z pomocą. 3 tygodnie przed planowanym siewem podlewamy grządkę EM Naturalnie Aktywnym – 50 ml preparatu na 1m sześcienny ziemi. Grządkę utrzymujemy w wilgotności. Kiedy nasiona chwastów wzejdą wzruszamy płytko grządkę (na 1–2 cm). Nie ruszamy głębszych warstw gleby, aby nie pobudzić do kiełkowania innych nasion chwastów. Zabieg ten sprawi, że w późniejszej uprawie marchewki, nie będziemy mieli tak dużo pielenia, gdyż zakłóciliśmy wzrost kiełkujących chwastów.

Po wysianiu marchwi podlewamy ją ponownie takim samym roztworem EM i przez 2 kolejne lata powtarzamy ten zabieg co 4 tygodnie. Później (w trzecim roku uprawy) nie będzie to konieczne. Wówczas sami zauważymy, że marchew rośnie równomiernie, a plon jest większy o około 20%.

Brokuły

Brokuły potrzebują dużo składników odżywczych, dlatego najlepszym zabiegiem przed ich wysianiem jest wkopanie bokashi. Na 1m2 ziemi wkopujemy 100 g wcześniej przefermentowanego bokashi (przetworzone odpadki organiczne z otrębami EM Bokashi). Zabieg ten wykonujemy 14 dni przed wysiewem. W ten sposób zapewnimy potrzebne brokułom bogactwo minerałów i składników odżywczych.

Ogórek/papryka – rozsady

Sadzonki ogórków czy papryki będą silnie ukorzenione jeśli zastosujemy EM Ogród tuż po wschodach roślin. W tym celu przygotowujemy 1-procentowy roztwór preparatu EM Ogród i zraszamy sadzonki w proporcji 1 litr roztworu na 1 m2 rozsady. Taki zabieg powtarzamy 5 razy. Ostatni raz wykonujemy go w dniu sadzenia – wtedy zaleca się dodać dodatkowo na każdy litr roztworu 10 ml EM 5, który pomoże w walce ze szkodnikami i chorobami odglebowymi.

Po zastosowaniu technologii EM następuje ogólna poprawa fizycznych, chemicznych i biologicznych parametrów gleby. Dzięki temu możemy się cieszyć zbiorami o dobrej jakości uzyskanej naturalnymi metodami, przy zmniejszonych kosztach produkcji, a co najważniejsze możemy mieć radość i satysfakcję z samodzielnie wyhodowanych warzyw.

Produkty EM znajdziesz na stronie: www.fzz.pl

Magda Ignacak

 

{fcomment} 

Piramida zdrowego żywienia to zalecane zestawienia produktów spożywczych w codziennej, zrównoważonej diecie. Zestawienie przedstawiane jest w postaci graficznej piramidy, której poziomy określają grupy produktów i ich ilości.

Czytaj więcej...

Truskawki – intensywnie czerwone, aromatyczne, słodkie, nadają się do każdego deseru, idealne również do koktajlu w upalny, letni dzień. Chyba każdy z nas czeka na rozpoczęcie sezonu na te owoce. Jednak kiedy przychodzi czerwiec, czy każdy może po nie sięgnąć i cieszyć się ich smakiem? Czy alergik może jeść truskawki? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w poniższym artykule.

Czytaj więcej...

Rozmowa z Małgorzatą Desmond, dietetyczką, specjalistką medycyny żywienia i prekursorką tej dziedziny w Polsce, współzałożycielką Fundacji „Wiemy, co jemy”, absolwentką kierunków medycyna żywienia na University West London, dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, jak również kursów epidemiologii żywienia w Imperial College London oraz zdrowia publicznego w Harvard School of Public Health. Obecnie jest doktorantką w Institute of Child Health University College w Londynie i we współpracy z Centrum Zdrowia Dziecka bada wpływ diety na czynniki ryzyka chorób układu krążenia u dzieci. Posiada ponad dziesięcioletnie doświadczenie kliniczne, od siedmiu lat pracuje z pacjentami z różnymi schorzeniami zapalnymi, głównie autoimmunologicznymi.

Czytaj więcej...

Miód oraz produkty pszczele mają szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wspomagają leczenie różnego rodzaju schorzeń oraz podnoszą ogólną odporność organizmu. Jak to jest jednak w przypadku miodu w alergii? Czy osoby uczulone oraz astmatycy mogą bez obaw sięgać po tego typu wyroby? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Spróbujemy ją znaleźć w niniejszym artykule.

Czytaj więcej...

Dlaczego mięso przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia nowotworów? Przede wszystkim, ma znacznie wyższą zawartość tłuszczu niż produkty roślinne. Nawet pierś z kurczaka bez skóry kryje w sobie zaskakującą ilość tłuszczu, a żadnego rodzaju mięsa nie da się nawet przyrównać do prawdziwie niskotłuszczowych pokarmów, takich jak pełne ziarno, fasola, warzywa i owoce. Czytaj więcej...

Zobacz również:

Najbardziej popularne

Reumatoidalne zapalenie ...

 Ludzie często mnie pytają, skąd lekarze wiedzą, że dana osoba cierpi na reumatoidalne zapalenie ...

+ View

Siemię lniane - źródło ...

Nie tak dawno temu słowa „lignany” nie można było znaleźć w żadnym słowniku medycznym. Lignany są ...

+ View

Morwa czarna – zapomniany owoc

Niedawno moi znajomi, fascynaci ogródków, poczęstowali mnie czarnymi owocami. Owoce wyglądające jak jeżyny, miały ...

+ View

Alkohol szkodzi w każdej ...

Alkohol nie zawiera żadnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest jedynie bogatym ...

+ View

Polecamy 

Astma. Łagodzimy naturalnie

astma lagodzimy naturalnie lekka

  1. Leigh Broadhurst

W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i – z pomocą natury – zacząć wreszcie swobodnie oddychać!

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Urodzić razem i naturalnie

urodzic razem i naturalnie

Profesjonalny informator i poradnik porodowy dla rodziców i położnych, który zwraca uwagę na indywidualność cudownego procesu narodzin. Książka czytelnie przedstawia wartość porodu naturalnego, w szczególności zaś takiego, który może przebiegać w domu kobiety rodzącej. Autorka nie tylko opisuje warunki konieczne do takiego porodu, ale ukazuje również niezwykłą wartość pracy położnej i jej wiary w naturalną siłę, mądrość i miłość rodzącej kobiety.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

stres zagrozenie czy szansaJeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

 

 

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup