Przednówek to trudny czas dla naszego organizmu – wiosenne przesilenie może objawiać się spadkiem energii, obniżoną odpornością, zmęczeniem i bólami głowy.

Warto w tym okresie oczyścić swój organizm z toksyn, aby przygotować go na nadejście wiosny i odzyskać energię.

Jak to zrobić? Polecamy dietę i zieloną żywność – bogatą w składniki mineralne, witaminy, wapń, żelazo.

 

JAK OCZYŚCIĆ ORGANIZM?

Po pierwsze dieta oczyszczająca – jest kilka zasad, którymi powinniśmy się kierować:

  • należy zrezygnować z mięsa i ryb (minimum na tydzień)
  • spożywać duże ilości soków owocowych i warzywnych. Ważne jest, aby były to soki niesłodzone, najlepiej własnoręcznie wyciskane. Można też przygotowywać koktajle owocowe i warzywne.
  • kasze – tutaj szczególnie polecana jest kasza jaglana. Ma działanie zasadotwórcze, doskonale działa na włosy i paznokcie.  Więcej o kaszy jaglanej przeczytasz tutaj. Bardzo dobra jest też kasza gryczana i ziarno quinoa – to ostatnie jest szczególnie bogate w wapń.
  • odstaw kawę, herbatę, alkohol – łatwo nie będzie – zwłaszcza osobom przyzwyczajonym do porannego zastrzyku Kofeiny. Warto jednak dać swojemu organizmowi chwilę oddechu i stworzyć mu szansę to uwolnienia się od przyzwyczajenia do „dopalaczy”
  • jeśli nabiał to fermentowany – słodkie mleko zastąp kefirem, jogurtem. Naturalnie występujące kultury bakterii wspomogą układ pokarmowy
  • zapomnij o cukrze, przetworzonym jedzeniu, słodyczach. Sięgnij po orzechy, suszone owoce.

 

CO ZROBIĆ, ŻEBY NIE ZABRAKŁO ENERGII?

 

Dietę oczyszczającą warto wspomóc naturalnymi suplementami. Polecamy zwłaszcza młody zielony jęczmień. Dlaczego?

  • Ma działanie oczyszczające i odkwaszające organizmowi
  • Pomaga w leczeniu anemii – zawiera dużo żelaza
  • Bogaty w witaminy – szczególnie z grupy B
  • Zawiera kwas foliowy – zalecany dla kobiet planujących dziecko i w ciąży. 

Młody zielony jęczmień pity regularnie pomoże uregulować układ pokarmowy, korzystnie wpłynie na samopoczucie i dostarczy energii.

 

JAK SMAKUJE MŁODY ZIELONY JĘCZMIEŃ?

Najczęściej porównuje się jego smak do sproszkowanego siana. Dla jednych jest to smak neutralny, innym może nie przypaść on do gustu. Jest na to jednak sposób! Sok z młodego jęczmienia świetnie łączy się z naturalnymi sokami owocowymi (cytrusy) lub jako składni koktajli owocowych lub warzywnych (np. z kiwi, z bananem).

Zobacz również:

To się czyta

Dlaczego mięso wpływa na

Dlaczego mięso przyczynia się do zwiększenia

+ View

DZIEŃ BEZ MIĘSA

20 marca 2017 przypada Dzień bez Mięsa. Co to za

+ View

Nasiona chia w kuchni

Nasiona chia praktycznie nie mają smaku, dlatego

+ View

Dieta zalecana w

Jest to najbardziej radykalny krok potrzebny do

+ View

W jaki sposób potrawy

Od wielu lat prowadzone są badania nad rolą

+ View

Polacy mają wiedzę o

Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ)

+ View

Wspólne posiłki -

Co, z kim, kiedy i jak jemy wpływa na nasze

+ View

Najbardziej popularne

Reumatoidalne zapalenie ...

Ludzie często mnie pytają, skąd lekarze wiedzą, że dana osoba cierpi na reumatoidalne zapalenie stawów. ...

+ View

Morwa czarna – zapomniany owoc

Niedawno moi znajomi, fascynaci ogródków, poczęstowali mnie czarnymi owocami. Owoce wyglądające jak jeżyny, miały ...

+ View

Alkohol szkodzi w każdej ...

Alkohol nie zawiera żadnych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest jedynie bogatym ...

+ View

Siemię lniane - źródło ...

Nie tak dawno temu słowa „lignany” nie można było znaleźć w żadnym słowniku medycznym. Lignany są ...

+ View

Polecamy 

Książka "Apteka domowa"

Stacey Dugliss-Wesselman

 

Aptekarz to utalentowany rzemieślnik, który łączy mieszanki ziół, mające korzystny wpływ na zdrowie i piękno. Nie daj się zwieść współczesnemu marketingowi i szkodliwym substancjom chemicznym i stwórz własne produkty lecznicze i pielęgnacyjne.



Zobacz więcej ...

Polecamy 

Wegańskie pyszności

weganskie pysznosci okladka mala

Wegańskie pyszności to wymarzona pomoc dla osób stawiających pierwsze kroki w świecie kuchni wegańskiej, choć nie tylko. Dunja Gulin, szefowa kuchni oraz doświadczona dietetyczka prowadząca kursy zdrowego gotowania, w przystępny sposób wyjaśnia główne składniki diety wegańskiej oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

Warsztaty "Sięgnij po zdrowie"Jeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup