Zupy

          Barszcz - krem

          Zupa krem (ala barszczyk) z buraczków to fantastyczna zmiana w tradycyjnym polskim jadłospisie. Jakoś długo nie mogłam się przełamać na zrobienie tego przepisu, ale wystarczyło, że raz spróbowałam u mojej przyjaciółki Kasi. Przepis na tyle mi zasmakował, że tym roku postanowiłam mój tradycyjny przepis na barszczyk zamienić na barszczyk-krem z uszkami. Zachęcam Was do sprawdzenia przepisu jak najszybciej.

          Chłodnik bez cholesterolu

          Na upały, nie ma nic lepszego niż chłodnik. Dzisiaj, w wersji wegańskiej, czyli bez cholesterolu. Badania wykazały że betanina (czerwony kolor) zawarta w buraczkach wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Z tego powodu, buraczki mogą być zalecane w profilaktyce i leczeniu pewnych rodzajów raka, np. raka jelita grubego. W takiej chłodnikowej wersji buraczki są naprawdę wyjątkowe smaczne.

          Zupa ogórkowa na surowo

          Kiszone ogórki. Kto ich nie lubi? Ja nie lubiłam. Nie lubiłam w czasach, gdy były dostępne tylko te z warzywniaka przy bloku. Potwornie słone. Gdy trzymałam dłonią z jednej strony, druga smętnie zwisała naśladując misia pandę. I ogórek jakoś nie wyglądał tak roztkliwiająco, jak milusi biało czarny misiu... Uznanie znajdował JEDYNIE jako baza zupy ogórkowej. Tą zupę kocham od dzieciństwa. Zawsze z ryżem. Gdy pierwszy raz usłyszałam o wersji z ziemniakami, myślałam, że to żart. Przecież nikt, NIKT nie robi zupy ogórkowej z ziemniakami!!! A jednak... Nie tylko robią, ale jeszcze im smakuje... Jeszcze polubiła tą wersję moja córcia... Oj, trzeba było zrewidować poglądy, żeby rodzina była kontenta i dopuścić ziemniaczki do udziału z zupie ogórkowej... ;-)
          Sympatia do ryżu jednak pozostała, choć teraz tylko naturalnego brązowego a zupa jest na wskroś wegańska. Teraz również sama kiszę ogórki w ilościach przekraczających nawet moje własne pojęcie, więc trzeba je jeść częściej niż tylko w zupie. Te są bardzo dobre. Jędrne i smaczne. Słone tylko tak akurat. Na szczęście jakoś mam rękę do przetworów i rzadko się zdarzają wpadki. A jeśli już w przygotowanie ogórków wkładam tyle trudu i czasu, to najfajniej byłoby je wykorzystać maksymalnie. Jak? Na surowo. Czyli? Surowa zupa :-D Jako dodatek "dosalający" zamiast soli świetnie funkcjonuje seler naciowy, same kiszone ogórki a także... glony namoczone w wodzie przez kilka minut. Dodatkowo są źródłem jodu unikalnego w naszej szerokości geograficznej a jednak potrzebnego...

          Zupa z czerwonej soczewicy, curry i mleka kokosowego

          15 minut i obiadek gotowy. Takie dania to dla wielu z nas idealne rozwiązanie, bo przecież jesteśmy tak zapracowani, że brakuje nam czasu i sił na długie gotowanie.

          Ten przepis to połączenie prostoty, zdrowia oraz  nutki oryginalnego smaku – kolendry, kokosa i curry. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to nie ma czego się obawiać. Podchodziłam do takich przepsiów z rezerwą tyko do pierwszej łyżki zupy, a potem… mniam!

          W przepisie użyłam komosę ryżową, bo próbuje ją dać gdzie tylko to możliwe ze względu na jej niezwykłe wartości. 

          źródło: http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-z-czerwonej-soczewicy-curry-i-mleka-kokosowego/

          Zupa ziemniaczana

          Ta sycąca i smaczna zupa rozgrzewa w pełnym tego słowa znaczeniu.

          Zupa ziemniaczana z porem i cieciorką

          A to ciekawe...

          "Szeroko zakrojone zmiany stylu życia już po jednym roku są w stanie doprowadzić do regresji nawet najdalej posuniętej miażdżycopochodnej choroby naczyń wieńcowych i to bez stosowania leków obniżających cholesterol." ("Zatrzymać młodość" dr R. Pawlak)

          źródło: http://zdrowienatalerzu.pl

          Najbardziej popularne

          << Poprzedni Play > Stop Następny >>

          Nasz nr 1

          Najnowsze

          Spagetti Buraczane

          Spagetti Buraczane
          Burak dokładnie umyć, obrać i zestrzeć w dłuuugie wióry/spagetti.
          Wymieszać z pesto, posypać kaszą i ostrą papryczką (jeśli ktoś lubi mega ostre jazdy kulinarne).
           
          PESTO Z PIETRUSZKI 
          pęczek dorodnej pietruszki
          2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
          1 duży posiekany ząbek czosnku
          1 łyżka orzechów włoskich w cząstkach
          1 łyżka orzechów nerkowca
          sok z połowy cytryny
          ¼ łyżeczki soli
          ½ łyżeczki pieprzu ziołowego

          „Parmezan” – wegański

          „Parmezan” – wegański

          Na suchej patelni podprażamy słonecznik, pestki z dyni (i siemię lniane - opcjonalnie) na złotawy kolor!!!.

          Mielimy wszystko w młynku na proszek i dodajemy resztę składników.

          Przechowujemy w słoiku

          Doskonały do sałatek, kanapek, kotletów, sosów, warzyw jako przyprawa.

          Zamiast nasion możemy użyć delikatnie podprażone orzeszki nerkowce lub obrane ze skórki migdałyhttp://zdrowienatalerzu.pl/index.php/przyprawa-warzywna-wlasnej-roboty/ (cashew)

          Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej

          Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej
          1. Kaszę gryczaną gotujemy w 2,5 szklankach osolonej wody z przyprawami.
          2. Cebulę podsmażamy na oleju.
          3. Tofu i cebulę miskujemy w robocie kuchennym lub żyrafą częściowo.
          4. Mieszamy resztę składników i doprawiamy.
          5. Panierujemy w bułce tartej. W wersji bezglutenowej dobieramy ulubioną panierkę np. zmielone siemię lniane, orzechy, słonecznik i inne.

          Zupa ogórkowa na surowo

          Zupa ogórkowa na surowo
          Glony zalać przegotowana wodą, odstawić.
          Warzywa umyć, obrać i grubo pokroić i zmiksować je z wodą z ogórków na dość gładko (z wyjątkiem jednego ogórka).
          Dodać przyprawy i raz jeszcze pulsacyjnie wymieszać.
          Dodać ostatni pokrojony ogórek i koperek.
          Wymieszać łyżką.

          Michałki

          Michałki
          Przez maszynkę do mielenia przepuścić fistaszki. Połowę odłożyć do pojemnika, w którym będziemy wyrabiać masę na michałeczki.
          Resztę orzechów przepuścić przez maszynkę po raz drugi. Dołożyć do pojemnika.
          Przez maszynkę przepuścić wiórki 4 - 5 razy czyli aż powstanie masełko kokosowe przyjemnie smarowalne. Dołożyć do pojemnika.
          Migdały rozgnieść w moździerzu lub w mocnym woreczku na mrożonki rozbić wałkiem na malutkie kawałeczki.
          Resztę składników dołożyć do pojemnika i masę wyrabiać dłonią 2 - 3 minuty, aż się dobrze połączy a ksylitol w większości rozpuści.
          Całość ugnieść w foremce i odstawić na 30 minut do lodówki albo na balkon, jeśli jest u Was tak zimowo jak u mnie :-D

          Wyświetlane:

          1. Spagetti Buraczane
          2. „Parmezan” – wegański
          3. Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej
          4. Zupa ogórkowa na surowo
          5. Michałki

          Spróbuj tego

          • Galaretka z brzoskwiń
            Opis:

            Czy można podejrzewać brzoskwinie o to, że są tak wartościowe? Zawierają prowitaminę A, witaminę C, dużo potasu, magnezu, żelaza no i oczywiście sporo błonnika.

            Czytaj więcej..

          A to ciekawe ...

          • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
          • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
          • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
          • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
          • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
          • Borówki amerykańskie - mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.
          • Prev
          • Współpraca
          Template Settings
          Select color sample for all parameters
          Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
          Background Color
          Text Color
          Select menu
          Google Font
          Body Font-size
          Body Font-family
          Direction
          Scroll to top

          Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

          Kliknij OK aby zamknąć popup