Dynia w stylu Hasselback

Hasselback nazwa choć długa i dziwna jak się okazuje pochodzi ze szwedzkiej restauracji gdzie poraz pierwszy podano ziemniaki w tym stylu w roku 1940. Wbrew pozorom jest to bardzo łatwa technika polega ona na krojeniu cieniutke paski warzyw tak aby nie straciły one oryginalnego kształtu oraz pieczenie z przyprawami. Obecnie ta metoda przeżywa swój rozkwit.

Ostanio zobaczyłam ten przepis w "Bon Appétit"  i tak mnie zachwycił że postanowiłam zrobić hasselback z dynią. Jest to moim zdaniem super elagancka i smaczna jak dla mnie forma podania dyni na świąteczny stół. Co wy na to?

źródło:zdrowienatalerzu.pl

Składniki

Dla 4 osób ()

Recipe

  • 1 dynia piżmowa
  • 6 łyżek olej kokosowego (lub margaryna roślinna)
  • 1 sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka imbiru (ginger) w proszku
  • 1 łyżka przyprawy do grila
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego lub innego

Sposób przyrządzenia

    1. Dynię obieramy ze skórki obieraczką do ziemników. Kroimy na pół i uswamy pestki. Smarujemy dynię olejem i posupujemy solą i pieprzem.
    2. Pieczemy w piekarniku ok 15 min w temp 400 F (200C) albo do momentu aż będzie na tyle miękka by można było ją pokroić nożem.
    3. Sos do polewania: mieszamy przyprawy do grila, sok z cytryny, olej, imbir oraz syrop. Zagotowujemy.
    4. Wyciągamy dynię i kroimy ją w cienkie paski tak aby nie dotknąć blaszki. Najlepiej z dwóch stron dyni położyć patyki do grilla i wtedy kroić.
    5. Po pokrojeniu dynię pieczemy dalej  i co 10 min polewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Polewamy tak ok ze 3 razy.
    6. Po upieczeniu przekładamy na kontrastowe naczynie (białe lub czarne) i posypujemy płatkami z papryki.
Polecam ten przepis

Początek

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup