Przystawki

          Pieczarkowe zapiekanki

          Jesień to oczywiście czas na grzybobranie. Dla tych, którzy się nie wybiorą po leśne grzyby proponujemy "pieczarkowe zapiekanki". Grzyby są dobrym źródłem białka, błonnika, selenu, potasu i witamin z grupy B (B2, B3,  B5). Obiad, kolacja, przystawka…, jedno jest pewne, tak dobrych i odżywczych pieczarek jeszcze nie jedliście. Smakują jakby były zrobione z żołtym serem.

          Prosta musztarda z namoczonej gorczycy

          Musztarda jest produktem, który znajdziemy w każdym sklepie. Taka nasza kuchnia. Jednak dobra musztarda bez octu spirytusowego, cukru, barwników i innych cudów, jest towarem deficytowym. Luksusowym wręcz. Nawet tzw. tradycyjne musztardy mają receptury "wzbogacane" w polepszacze i wzmacniacze choć naturalnego pochodzenia (w końcu człowiek jeszcze nie stworzył nic a jedynie przekształca, przerabia, oczyszcza produkty natury... nawet farmakologia tworzy na bazie naturalnych składników robiąc z nich hybrydy, które już niewiele mają wspólnego z pierwotnymi...). Podobno nam dzisiaj już nie wystarczy naturalny smak przypraw... Pozwolę sobie mieć odmienne zdanie. Osobiście uważam, że smak naturalny w zupełności by nam wystarczał, gdybyśmy tylko go... znali... i nie zagłuszali. Jeśli robiliście sami kiedykolwiek musztardę z ziaren gorczycy, poznaliście moc maleńkich, niepozornych ziarenek i dziwią Was podobne supozycje producentów artykułów spożywczych... Mnie bardzo dziwią... Bo zakosztowawszy prawdziwego ich smaku, każda inna musztarda już pachnie... przenikliwie... zbyt przenikliwie.... Uwaga, będzie eufemizm: czuć mocno rękę przemysłu ;-) 
          Na blogu jest już jeden przepis na domową musztardę tutaj z mielonej gorczycy. Kilka dni temu jednak napotkałam na blogu natura na talerzu przepis wykorzystujący namoczone ziarna. Spodobał mi się, bo łatwo się je w tej postaci miksuje a całość znacznie szybciej jest gotowa i ma kawałki nasionek, które uwielbiam w musztardzie. Ostrością nie ustępuje poprzedniej. Zmieniłam nieco przepis według własnych upodobań i preferencji, więc podaję moją wersję ku pamięci własnej i innych prozdrowotnych amatorów ostrości :-D
           

          Przystawki warzywne

          Tak podsumował efektywność diety wegańskiej w leczeniu chorób przewlekłych dr Colin Cambell, autor ksiazki „The China Study”.
          „Nic z tego, co oferuje medycyna, nawet w przybliżeniu nie może się równać wpływowi diety opartej na produktach roślinnych.”
          Po świątecznych daniach, coś lekkiego na noworoczne przyjęcie.

          „Parmezan” – wegański

          Tego przepisu  na parmezan jeszcze nie znacie i nie znajdziecie go na wegańskich blogach. Zerknijcie  na skład a zobaczycie, że nie użyłam w nim orzechów, które są składnikiem wielu "parmezanowych"przepisów.  W mojej kuchni ten wegański parmezan sprawdza się fantastycznie.

          Najbardziej popularne

          << Poprzedni Play > Stop Następny >>

          Nasz nr 1

          Najnowsze

          Spagetti Buraczane

          Spagetti Buraczane
          Burak dokładnie umyć, obrać i zestrzeć w dłuuugie wióry/spagetti.
          Wymieszać z pesto, posypać kaszą i ostrą papryczką (jeśli ktoś lubi mega ostre jazdy kulinarne).
           
          PESTO Z PIETRUSZKI 
          pęczek dorodnej pietruszki
          2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
          1 duży posiekany ząbek czosnku
          1 łyżka orzechów włoskich w cząstkach
          1 łyżka orzechów nerkowca
          sok z połowy cytryny
          ¼ łyżeczki soli
          ½ łyżeczki pieprzu ziołowego

          „Parmezan” – wegański

          „Parmezan” – wegański

          Na suchej patelni podprażamy słonecznik, pestki z dyni (i siemię lniane - opcjonalnie) na złotawy kolor!!!.

          Mielimy wszystko w młynku na proszek i dodajemy resztę składników.

          Przechowujemy w słoiku

          Doskonały do sałatek, kanapek, kotletów, sosów, warzyw jako przyprawa.

          Zamiast nasion możemy użyć delikatnie podprażone orzeszki nerkowce lub obrane ze skórki migdałyhttp://zdrowienatalerzu.pl/index.php/przyprawa-warzywna-wlasnej-roboty/ (cashew)

          Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej

          Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej
          1. Kaszę gryczaną gotujemy w 2,5 szklankach osolonej wody z przyprawami.
          2. Cebulę podsmażamy na oleju.
          3. Tofu i cebulę miskujemy w robocie kuchennym lub żyrafą częściowo.
          4. Mieszamy resztę składników i doprawiamy.
          5. Panierujemy w bułce tartej. W wersji bezglutenowej dobieramy ulubioną panierkę np. zmielone siemię lniane, orzechy, słonecznik i inne.

          Zupa ogórkowa na surowo

          Zupa ogórkowa na surowo
          Glony zalać przegotowana wodą, odstawić.
          Warzywa umyć, obrać i grubo pokroić i zmiksować je z wodą z ogórków na dość gładko (z wyjątkiem jednego ogórka).
          Dodać przyprawy i raz jeszcze pulsacyjnie wymieszać.
          Dodać ostatni pokrojony ogórek i koperek.
          Wymieszać łyżką.

          Michałki

          Michałki
          Przez maszynkę do mielenia przepuścić fistaszki. Połowę odłożyć do pojemnika, w którym będziemy wyrabiać masę na michałeczki.
          Resztę orzechów przepuścić przez maszynkę po raz drugi. Dołożyć do pojemnika.
          Przez maszynkę przepuścić wiórki 4 - 5 razy czyli aż powstanie masełko kokosowe przyjemnie smarowalne. Dołożyć do pojemnika.
          Migdały rozgnieść w moździerzu lub w mocnym woreczku na mrożonki rozbić wałkiem na malutkie kawałeczki.
          Resztę składników dołożyć do pojemnika i masę wyrabiać dłonią 2 - 3 minuty, aż się dobrze połączy a ksylitol w większości rozpuści.
          Całość ugnieść w foremce i odstawić na 30 minut do lodówki albo na balkon, jeśli jest u Was tak zimowo jak u mnie :-D

          Wyświetlane:

          1. Spagetti Buraczane
          2. „Parmezan” – wegański
          3. Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej
          4. Zupa ogórkowa na surowo
          5. Michałki

          Spróbuj tego

          • Pulpety jaglane
            Opis:

            Większość z nas zna smak mięsnych pulpetów, ale może nie wszyscy jedli już pulpety wegetariańskie. Zachęcam do zrobienia tych prostych i smacznych pulpetów z kaszy jaglanej, których zaletą jest to, że nadają się szczególnie dla osób na diecie lekkostrawnej czy bezglutenowej. Ponadto kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Pulpety mogą być podane z dowolnym sosem.

            Czytaj więcej..

          A to ciekawe ...

          • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
          • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
          • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
          • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
          • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
          • Borówki amerykańskie - mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.
          • Prev
          • Współpraca
          Template Settings
          Select color sample for all parameters
          Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
          Background Color
          Text Color
          Select menu
          Google Font
          Body Font-size
          Body Font-family
          Direction
          Scroll to top

          Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

          Kliknij OK aby zamknąć popup