Pasztet z cieciorki

Wiele publicznych organizacji zdrowia takich jak ADA, AHA, ACS – poleca rośliny strączkowe jako kluczową grupę żywności w prewencji chorób i optymalizacji zdrowia. Dzisiaj polecamy cieciorkę, która zawiera sporo błonnika (w 1 szklance – 12,5 g, w tym aż 3/4 błonnika nierozpuszczalnego) pomocnego do „sprzątania” jelita grubego. Błonnik poprawia perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom i stanom zapalnym. Najbardziej znaną na świecie potrawą z cieciorki jest oczywiście humus, ale my proponujemy pasztet.

Składniki

Dla 4 osób ()

  • 1 szklanka zmielonej na proszek ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • szczypta kurkumy lub curry
  • sól, pieprz, przyprawa warzywana, przyprawa toskańska lub włoska
  • 3 szklanki wody lub bulionu warzywnego

Sposób przyrządzenia

  1. Cebulę smażymy z czosnkiem na oleju, dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki.
  2. Gotujemy ok. 10-15 min często mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka. Mamy usyskać konsystencję gęstej śmietany.
  3. Masę wlewamy do naczynia wcześniej namoczonego wodą. Na dno naczynia wsypałam zioła. Pasztet będzie wyglądał atrakcyjniej. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożycia.

  4. Warto pamiętać:

  5. Jeżeli pasztet wyjdzie zbyt suchy oznacza, że należało dodać więcej wody do gotowania.
  6. Dla uzyskania takiej konsystencji pasztetu jak na zdjęciu, należy masę po ugotowaniu wlać do blendera, ponownie zmiksować i dopiero po tym wlać do naczynia aby wystygła.
  7. Do zmiksowania cieciorki używam blender, ale nie każdy jest na tyle dobry żeby zmiksować bardzo twarde ziarna. Postarajmy się zmiksować w taki sposób na jaki pozwala nam sprzęt kuchenny który mamy. Można użyć np. elektryczny młynek do mielenia kawy.
Polecam ten przepis

Bądź pierwszym komentującym!

Zarejestruj się by dodać komentarz

Twój komentarz (0)

Najbardziej popularne

<< Poprzedni Play > Stop Następny >>

Nasz nr 1

Najnowsze

Naturalny napój z arbuza i mięty

Naturalny napój z arbuza i mięty

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.

Wychodzi ok.  2 szklank  napoju.

Lody szpinakowe

Lody szpinakowe

Do blendera dajemy najpierw mokre składniki

Wszystko dokładnie miksujemy

Wychodzi ok. 3 porcje lodów

"Wędlinka" z płatków grochu

"Wędlinka" z płatków grochu

Wodę zagotować i wrzucić płatki grochu i gotować przez 15-20 minut na małym ogniu. 

W trakcie gotowania przygotować dwa kubki bardzo mocno wysmarowane na całej wysokości olejem. 

Do ugotowanych płatków dodać sól, kolendrę, rozdroniony czosnek i olej.

Wszystko zmiksować do uzyskania gładkiej masy. 

Tak przygotowaną masę wlać do wysmarowanych olejem kubków. Odstawić do wystygnięcia. 

Po stężeniu masę wyciągnąć z kubków. “Wędlinę” podawać z chlebem i warzywami.

Wiosenna sałatka z kapusty włoskiej

Wiosenna sałatka z kapusty włoskiej

Kapusty, szczypiorek, pietruszkę i koperek poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce.

Do warzyw dodać majonez – z ziemniaka, sojowy lub z awokado. Można też dodać zwykłą oliwę z oliwek z czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawy.

Majonez z awokado:

2 dojrzałe (miękkie) awokado

sok z cytryny

1 ząbek czosnku lub granulowany czosnek

oliwa z oliwek

sól, pieprz, przyprawa warzywna

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej (opcjonalnie)

Awokado rozkroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, wybrać łyżką miękką zawartość i zmiksować z resztą składników w blenderze.

Muesli Birchera

Muesli Birchera

Zmiel owies na płatki, umieść je w misce i namocz w wodzie przez 15-30 minut w temperaturze pokojowej.

Zmiel lub pokrój migdały, odłóż je na bok.

W osobnej misce zmieszaj sok z cytryny, jogurt i miód.

Zetrzyj jabłka na tarce i wymieszaj z masą.

Domieszaj płatki owsiane, posyp migdałami. Podaj natychmiast po przygotowaniu.

Muesli można jeść nie tylko na śniadanie. Na specjalne okazje często zamawia się deser zawierający muesli przekładane borówkami, wiśniami lub kawałkami ananasa, pokryte bitą śmietaną (lub orzechowym kremem) i świeżymi orzechami włoskimi.

Wyświetlane:

1. Naturalny napój z arbuza i mięty
2. Lody szpinakowe
3. "Wędlinka" z płatków grochu
4. Wiosenna sałatka z kapusty włoskiej
5. Muesli Birchera

Spróbuj tego

  • Ciasto ze słodkim ziemniakiem
    Opis:

    Słodkie ziemniaki to raczej mało popularne warzywo w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje są one słodkie, przypominają trochę w smaku i kolorze marchewkę. Są dobrym źródłem potasu, wapnia i betakarotenu. Betakaroten przetwarzany na wit. A zapobiega np. starzeniu się skóry. Proponujemy ciasto właśnie z tym ziemniaczkiem (zastąpi jajka), z nadzieniem migdałowym i karobowym (mączka z chlebka świętojańskiego).

    Czytaj więcej..

A to ciekawe ...

  • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
  • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
  • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
  • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
  • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup