Pasztet z cieciorki

Wiele publicznych organizacji zdrowia takich jak ADA, AHA, ACS – poleca rośliny strączkowe jako kluczową grupę żywności w prewencji chorób i optymalizacji zdrowia. Dzisiaj polecamy cieciorkę, która zawiera sporo błonnika (w 1 szklance – 12,5 g, w tym aż 3/4 błonnika nierozpuszczalnego) pomocnego do „sprzątania” jelita grubego. Błonnik poprawia perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom i stanom zapalnym. Najbardziej znaną na świecie potrawą z cieciorki jest oczywiście humus, ale my proponujemy pasztet.

Składniki

Dla 4 osób ()

  • 1 szklanka zmielonej na proszek ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • szczypta kurkumy lub curry
  • sól, pieprz, przyprawa warzywana, przyprawa toskańska lub włoska
  • 3 szklanki wody lub bulionu warzywnego

Sposób przyrządzenia

  1. Cebulę smażymy z czosnkiem na oleju, dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki.
  2. Gotujemy ok. 10-15 min często mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka. Mamy usyskać konsystencję gęstej śmietany.
  3. Masę wlewamy do naczynia wcześniej namoczonego wodą. Na dno naczynia wsypałam zioła. Pasztet będzie wyglądał atrakcyjniej. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożycia.

  4. Warto pamiętać:

  5. Jeżeli pasztet wyjdzie zbyt suchy oznacza, że należało dodać więcej wody do gotowania.
  6. Dla uzyskania takiej konsystencji pasztetu jak na zdjęciu, należy masę po ugotowaniu wlać do blendera, ponownie zmiksować i dopiero po tym wlać do naczynia aby wystygła.
  7. Do zmiksowania cieciorki używam blender, ale nie każdy jest na tyle dobry żeby zmiksować bardzo twarde ziarna. Postarajmy się zmiksować w taki sposób na jaki pozwala nam sprzęt kuchenny który mamy. Można użyć np. elektryczny młynek do mielenia kawy.
Polecam ten przepis

Bądź pierwszym komentującym!

Zarejestruj się by dodać komentarz

Twój komentarz (0)

Najbardziej popularne

<< Poprzedni Play > Stop Następny >>

Nasz nr 1

Najnowsze

Michałki

Michałki
Przez maszynkę do mielenia przepuścić fistaszki. Połowę odłożyć do pojemnika, w którym będziemy wyrabiać masę na michałeczki.
Resztę orzechów przepuścić przez maszynkę po raz drugi. Dołożyć do pojemnika.
Przez maszynkę przepuścić wiórki 4 - 5 razy czyli aż powstanie masełko kokosowe przyjemnie smarowalne. Dołożyć do pojemnika.
Migdały rozgnieść w moździerzu lub w mocnym woreczku na mrożonki rozbić wałkiem na malutkie kawałeczki.
Resztę składników dołożyć do pojemnika i masę wyrabiać dłonią 2 - 3 minuty, aż się dobrze połączy a ksylitol w większości rozpuści.
Całość ugnieść w foremce i odstawić na 30 minut do lodówki albo na balkon, jeśli jest u Was tak zimowo jak u mnie :-D

Prosta musztarda z namoczonej gorczycy

Prosta musztarda z namoczonej gorczycy
1. Gorczycę zalać wodą i odstawić na kilka godzin (zostawiłam na 14... )
2. Wszystkie składniki zmiksować do preferowanej ziarnistości. W razie potrzeby dodać nieco wody.
3. Przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.

Humus pietruszkowy

Humus pietruszkowy
1.Wszystkie składniki (poza pietruszką) zblendować na gładki krem.
2.Dodać pietruszkę i zblendować pulsacyjnie, jednak nie na gładko, ale by zostały kawałeczki listków.
3.Doskonale smakuje z razowym chlebem na zakwasie.
Czasem posypuję jeszcze czarnuszką... ;-)

Sok z granatu

Sok z granatu

Ananasa i granat obieramy i wyciskamy sok w wyciskarce. Dodajemy sok z cytryny (ją również możemy przepuścić przez wyciskarkę) i proszek camu camu. Mieszamy i gotowe :)

Smacznego!

Kluseczki dyniowe

Kluseczki dyniowe
Siemię wymieszać z wodą i zblendować na "puszysto".
Mus zblendować z kaszą, siemieniem i solą.
Wymieszać mąkę.
Ciasto szybko wyrobić na posypanej mąką gryczaną stolnicy, podzielić na cztery części.
Każdą część uformować w wałek, delikatnie rolować do uzyskania  średnicy około 2 cm.
Pokroić po skosie na kluseczki.
Zagotować wodę w szerokim garnku, posolić i wrzucać kluski na cztery razy i gotować przez 3 minuty

Wyświetlane:

1. Michałki
2. Prosta musztarda z namoczonej gorczycy
3. Humus pietruszkowy
4. Sok z granatu
5. Kluseczki dyniowe

Spróbuj tego

  • Sos z bakłażanem
    Opis:

    Wielką zaletą tego dania, czyli mojego bakłażana z pomidorami, jest jego elastyczność pod względem temperatury podania. Wspaniale smakuje gorący, zdjęty prosto z kuchenki jak i serwowany w upale dni w temperaturze pokojowej.

    Czytaj więcej..

A to ciekawe ...

  • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
  • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
  • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
  • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
  • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
  • Borówki amerykańskie - mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.
  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup