Pasztet z cieciorki

Wiele publicznych organizacji zdrowia takich jak ADA, AHA, ACS – poleca rośliny strączkowe jako kluczową grupę żywności w prewencji chorób i optymalizacji zdrowia. Dzisiaj polecamy cieciorkę, która zawiera sporo błonnika (w 1 szklance – 12,5 g, w tym aż 3/4 błonnika nierozpuszczalnego) pomocnego do „sprzątania” jelita grubego. Błonnik poprawia perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom i stanom zapalnym. Najbardziej znaną na świecie potrawą z cieciorki jest oczywiście humus, ale my proponujemy pasztet.

Składniki

Dla 4 osób ()

  • 1 szklanka zmielonej na proszek ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • szczypta kurkumy lub curry
  • sól, pieprz, przyprawa warzywana, przyprawa toskańska lub włoska
  • 3 szklanki wody lub bulionu warzywnego

Sposób przyrządzenia

  1. Cebulę smażymy z czosnkiem na oleju, dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki.
  2. Gotujemy ok. 10-15 min często mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka. Mamy usyskać konsystencję gęstej śmietany.
  3. Masę wlewamy do naczynia wcześniej namoczonego wodą. Na dno naczynia wsypałam zioła. Pasztet będzie wyglądał atrakcyjniej. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożycia.

  4. Warto pamiętać:

  5. Jeżeli pasztet wyjdzie zbyt suchy oznacza, że należało dodać więcej wody do gotowania.
  6. Dla uzyskania takiej konsystencji pasztetu jak na zdjęciu, należy masę po ugotowaniu wlać do blendera, ponownie zmiksować i dopiero po tym wlać do naczynia aby wystygła.
  7. Do zmiksowania cieciorki używam blender, ale nie każdy jest na tyle dobry żeby zmiksować bardzo twarde ziarna. Postarajmy się zmiksować w taki sposób na jaki pozwala nam sprzęt kuchenny który mamy. Można użyć np. elektryczny młynek do mielenia kawy.
Polecam ten przepis

Bądź pierwszym komentującym!

Zarejestruj się by dodać komentarz

Twój komentarz (0)

Najbardziej popularne

<< Poprzedni Play > Stop Następny >>

Nasz nr 1

Najnowsze

Pesto ze szczypiorku

Pesto ze szczypiorku

Szczypiorek  pokroić i  podsmażyć na patelni.

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub robota kuchennego i miksujemy.

Zupa ziemniaczana z porem i cieciorką

Zupa ziemniaczana z porem i cieciorką

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę i podsmażamy przez kilka minut na oleju.

Dolewamy wody, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną cieciorkę i posiekany koperek.

Wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę na krem. Dodajemy posiekany koperek.

Podajemy z naczosnkowaną zapiekaną bagietką.

Babeczki z jabłuszkiem

Babeczki z jabłuszkiem
  1. Suche składniki mieszmy razem i dodajemy pokrojone w kostkę jabłko.
  2. Robimy "maślankę" przez wymiesznie mleka roślinnego z sokiem z cytryny. Czekamy ok. 2 min.
  3. Do "maślanki" dodajemy resztę mokrych składników.
  4. Łączymy i delikatnie mieszamy suche i mokre składniki.
  5. Pieczemy w temperaturze 375F  (190C) przez ok 20 min.

Pierniczki

Pierniczki

Miód i olej łączymy - dokładnie mieszamy. Jeżeli miód jest bardzo gęsty podgrzewamy go.

Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy miód połączony z olejem i zagniatamy ciasto.

Wałkujemy małe placuszki i wycinamy ciasteczka.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy jeszcze przed pieczeniem.

Pieczemy w temperaturze 170 C przez 10 minut. 

Sos żurawinowy

Sos żurawinowy

Wszystkie przyprawy włożyć do bawełnianej ściereczki i zawiązać w mały worek (ułatwia to usunięcie przypraw po gotowaniu).

Włożyć wszystkie składniki do dużego garnka i powoli gotować na średnim ogniu, aż wyparuje cały płyn (około 20–30 minut).

Usunąć kawałki pomarańczy i cytryny oraz woreczek z przyprawami.

Płyn będzie miał galaretowatą konsystencję.

Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać pod przykryciem w lodówce.

Wyświetlane:

1. Pesto ze szczypiorku
2. Zupa ziemniaczana z porem i cieciorką
3. Babeczki z jabłuszkiem
4. Pierniczki
5. Sos żurawinowy

Spróbuj tego

  • "Wędlinka" z płatków grochu
    Opis:

    Wśród moich ulubionych ziarenek strączkowych, groch na pewno pojawia się często w mojej kuchni. Tym razem w postacji plasterków wegańskiej "wędlinki", choć to słówko ni jak się ma do dań wege. Ale plan był taki by powstał pasztet o polskim tradycyjnym smaku z kolendrą na czele, by smakował mojej cudownej rodzince. Eksperyment się udał, doskonały dodatek do kanapki, z dodatkiem pomidora i sałaty jest pyszny!

    Czytaj więcej..

A to ciekawe ...

  • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
  • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
  • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
  • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
  • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup