Pasztet z cieciorki

Wiele publicznych organizacji zdrowia takich jak ADA, AHA, ACS – poleca rośliny strączkowe jako kluczową grupę żywności w prewencji chorób i optymalizacji zdrowia. Dzisiaj polecamy cieciorkę, która zawiera sporo błonnika (w 1 szklance – 12,5 g, w tym aż 3/4 błonnika nierozpuszczalnego) pomocnego do „sprzątania” jelita grubego. Błonnik poprawia perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom i stanom zapalnym. Najbardziej znaną na świecie potrawą z cieciorki jest oczywiście humus, ale my proponujemy pasztet.

Składniki

Dla 4 osób ()

  • 1 szklanka zmielonej na proszek ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • szczypta kurkumy lub curry
  • sól, pieprz, przyprawa warzywana, przyprawa toskańska lub włoska
  • 3 szklanki wody lub bulionu warzywnego

Sposób przyrządzenia

  1. Cebulę smażymy z czosnkiem na oleju, dodajemy resztę składników i mieszamy trzepaczką aby nie powstały grudki.
  2. Gotujemy ok. 10-15 min często mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka. Mamy usyskać konsystencję gęstej śmietany.
  3. Masę wlewamy do naczynia wcześniej namoczonego wodą. Na dno naczynia wsypałam zioła. Pasztet będzie wyglądał atrakcyjniej. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po wystygnięciu pasztet jest gotowy do spożycia.

  4. Warto pamiętać:

  5. Jeżeli pasztet wyjdzie zbyt suchy oznacza, że należało dodać więcej wody do gotowania.
  6. Dla uzyskania takiej konsystencji pasztetu jak na zdjęciu, należy masę po ugotowaniu wlać do blendera, ponownie zmiksować i dopiero po tym wlać do naczynia aby wystygła.
  7. Do zmiksowania cieciorki używam blender, ale nie każdy jest na tyle dobry żeby zmiksować bardzo twarde ziarna. Postarajmy się zmiksować w taki sposób na jaki pozwala nam sprzęt kuchenny który mamy. Można użyć np. elektryczny młynek do mielenia kawy.
Polecam ten przepis

Bądź pierwszym komentującym!

Zarejestruj się by dodać komentarz

Twój komentarz (0)

Najbardziej popularne

<< Poprzedni Play > Stop Następny >>

Nasz nr 1

Najnowsze

Powidła śliwkowe o smaku kawowym

Powidła śliwkowe o smaku kawowym

Śliwki umyć, przebrać, usunąć pestkę.

Do garnka o grubym dnie wrzucić śliwki, sól i dość porządnie pognieść dłońmi, by puściły sok.

Podgrzewać na małym ogniu mieszając - na początku co pół godziny, potem do kwadrans i cały czas pod koniec ;-)

Daktyle zalać wrzątkiem, opłukać i odcedzić.

Usunąć pestki, pokroić na paski i dorzucić do gotujących się śliwek.
Wymieszać.
 

Gdy masa zaczyna gęstnieć (po około 2 godzinach) dodać cynamon, kawę i wymieszać do rozpuszczenia cykoriady lub wymieszania ekstraktu.

Dodać karob i mieszając bardzo często gotować 10 minut.
 
Masę przekładać do wyparzonych słoiczków uważając, by nie zabrudzić brzegów (ja używam lejka z szerokim wylotem). Zakręcać, odwracać do góry dnem, odstawić do wystudzenia przykryte kilkoma złożonymi ściereczkami lub małym kocykiem.
Przechowywać w chłodnej piwnicy/lodówce (kto zmieści w lodówce cały taki słodki nabój???) 
 
Konsystencja wychodzi taka, jak tradycyjnych powideł smażonych trzy dni...

Ciasteczka z gruszki i pietruszki

Ciasteczka z gruszki i pietruszki

Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Z gruszki usunąć gniazdo nasienne...i ogonek ;-), pokroić w drobną kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać. Najlepiej ręką.

 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować małe ciasteczka, układać na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180⁰C.

 

Zaraz po upieczeniu suszyć na kratce najlepiej w stygnącym piekarniku i przechowywać szczelnie zamknięte z kilkoma suchymi owocami, żeby nie zachowały kruchość.

Zaraz po upieczeniu są pysznie chrupiące i przesmaczne!

Pieczone gryczane placuszki z szałwią

Pieczone gryczane placuszki z szałwią

 Kaszę zalać wodą i odstawić na kilka godzin.

 Pomidor pokroić na kawałki, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, suszone pomidory pokroić na paski, szałwię posiekać.

 Kaszę przepłukać i zalać ½ szklanki wody, zmiksować ze świeżym pomidorem, cytryną, oliwą i solą.

 Dodać suszone pomidory i zmiksować tak, żeby były jeszcze widoczne ich kawałki.

 Masę wymieszać z resztą składników i pokruszonym tofu.
Ewentualnie zagęścić mąką gryczaną, jeśli pomidor mało mięsisty...

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wylewać łyżką stołową placuszki o śr. ok. 10 cm.
Piec w temperaturze 170⁰C 35 – 40 minut.

Pasta z groszku w wersji raw

Pasta z groszku w wersji raw

Groszek przesypać do zamykanego naczynia i odstawić do rozmrożenia np. na całą noc. Wszystkie składniki zblendować do uzyskania dość gładkiej pasty.

Idealne gofry

Idealne gofry
  1. Jeżeli nie posiadamy dobrego blendera to najlepiej suche składniki zmielić na mąkę a potem wszystko razem wymieszać w blenderze.
  2. Ciasto na gofry odsatwić na 20 min. następnie  pieczemy w rozgrzanej gofrownicy. Z przepisu wychodzi ok. 4  gofrów.
  3. Możemy podawać je z wszystkimi możliwymi owocami, bitą śmietaną itd.

Wyświetlane:

1. Powidła śliwkowe o smaku kawowym
2. Ciasteczka z gruszki i pietruszki
3. Pieczone gryczane placuszki z szałwią
4. Pasta z groszku w wersji raw
5. Idealne gofry

Spróbuj tego

A to ciekawe ...

  • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
  • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
  • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
  • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
  • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
  • Borówki amerykańskie - mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.
  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup