Desery

          Babeczki z jabłuszkiem

          Mięciutkie, pachnące i słodziutkie. Co tu dużo pisać, trudno im się oprzeć. Zimowa pogoda sprzyja domowym wypiekom.

          Bezcukrowe sezamki

          Miłość mojego dziecięcego, młodzieńczego i całkiem dorosłego łakomstwa - sezamki! Najpiękniejsze były wartości super-odżywcze sezamu, które stanowiły mocne alibi dla hodowania tegoż łakomstwa. Jedna z przyjemniejszych hodowli mojego życia ;-) Dlaczego? 1. słodkie; 2. chrupiące; 3.niedrogie; 4. kupuje się w małych paczuszkach, więc łatwo upchnąć w kieszeniach... No dobrze, wymyślam te plusy na siłę... Dwa pierwsze powody są wystarczające zupełnie, żeby sezamki kupować i jadać. Niestety, gdy nauczyłam się czytać etykiety, szczególnie fragment ze składem...brrr...zaczęłam poszukiwania sezamków BEZcukrowych i BEZsyropowych, BEZskutecznie... :-( Wartości superodżywcze sezamu musiały wystarczyć w milionach innych potraw, posypek i dodatków (rany, jakie to uniwersalne ziarenko!!!). O sezamkach zapomniałam, aż tu nagle czytam o pseudosezamkach z lnu u pinkcake. Jednak sama autorka przyznaje, że używana ilość cukru nie sprzyja zdrowiu... Dla mnie to było już bez znaczenia, bakcyla połknęłam, wyobraźnia ruszyła z kopyta, już widziałam te chrupiące złociste cudeńka...BEZcukrowe... :-D

          Budyń z dyni

          Wszelkiego rodzaju dynie zawierają jeden ważny składnik – kartenoidy (żółty kolor), które neutralizują wolne rodniki. Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan („Cancer Letters” 2003) stwierdzili, że „cucurbitaci zawarte w dyni wykazują największą ochronę przed rakiem jelita grubego.” Jesień to dobry czas na wypróbowanie apetycznego budyniu z dyni na deser lub śniadanie.

          Chlebek kukurydziany na słodko

          Chlebek kukurydziany jest znany, lubiany i popularny w Ameryce od bardzo dawna. Pierwsi Europejczycy przybywający na kontynent Amerykański nauczyli się go przygotowywać od Indian. Proponujemy w wersji na słodko, bez jajek i z mąką z pełnego przemiału.

          Ciasteczka orzechowe

          Spożycie dostatecznej ilości kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa na zmniejszenie ryzyka powstawania niektórych rodzajów nowotworów, chorób serca, cukrzycy oraz zmniejszają ryzyko depresji. Ta ostatnia właściwość bardzo nam się przyda, gdyż zimą o sezonową depresję nie trudno. Bogatym źródłem omega-3 są między innymi orzechy włoskie i siemię lniane.

          Zapraszamy do zrobienia ciasteczek orzechowych z siemieniem lnianym.

          Źródło:/http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/ciasteczka-orzechowe-prosty-przepis/

          Ciasteczka z goji i quinoa

          Dobrym przykładem naturalnych suplementów są jagody goji. Suszone, z wyglądu przypominają rodzynki. Spożywane od tysięcy lat w Chinach, Tybecie i Mongolii. Są dobrym źródłem antyoksydantów flawonaidów, polifenoli, kartenoidów, witamin: C, A i E. Goji zawierają wagowo 500 razy więcej wit. C niż pomarańcza, więcej betakarotenu niż marchew oraz więcej żelaza niż szpinak… Oczywiście, lista się nie kończy. Proponujemy zainwestować w naturalne suplementy czyli ciasteczka z jagodami goji.

          Ciasteczka z gruszki i pietruszki

          Na ostatniej degustacji ku wielkiemu zaskoczeniu i radości obecnych serwowałam budyń z korzenia pietruszki z tej strony (bo i pieczona pietruszka jest niezwykle smaczna) podany z surową gruszką. Nie było siły. Pomysły zaczęły lęgnąć się w głowie w tempie szaleńczym. Pomysły też szaleńcze ;-) Jako najbardziej rozsądny uznałam pomysł na ciasteczka z pietruszką i gruszką właśnie. Gra w zupie, zagra i w ciasteczkach (tak kombinowałam). Właśnie miałam wytłoki po mleku owsianym, więc sprawa była oczywista. Ciasteczka owsiano-pietruszkowe tak pachniały, że jeszcze gorące podjadłam ze zżerającej mnie ciekawości, czy bez cukru się da na samej pietruszce i gruszce wyciągnąć słodycz... Jak myślicie, dało się? :-D 

          Zmysłowy taniec tych dwojga owocuje ciekawymi smakami ;-) 

           
          Beata Głowacka
          Więcej podobnych przepisów znajdziesz na: http://swojskozfasolka.blogspot.com

          Ciasto ze słodkim ziemniakiem

          Słodkie ziemniaki to raczej mało popularne warzywo w Polsce. Jak sama nazwa wskazuje są one słodkie, przypominają trochę w smaku i kolorze marchewkę. Są dobrym źródłem potasu, wapnia i betakarotenu. Betakaroten przetwarzany na wit. A zapobiega np. starzeniu się skóry. Proponujemy ciasto właśnie z tym ziemniaczkiem (zastąpi jajka), z nadzieniem migdałowym i karobowym (mączka z chlebka świętojańskiego).

          Czekoladowe ciasteczka

          Ciasteczka czekoladowe są dobrą alternatywą dla tradycyjnych deserów. Są dobrym źródłem np. wapnia, potasu, fosforu, magnezu, białka i błonnika. Nie zawierają cholesterolu i konserwantów.

          Najbardziej popularne

          << Poprzedni Play > Stop Następny >>

          Nasz nr 1

          Najnowsze

          Lniane chipsy paprykowe

          Lniane chipsy paprykowe
          Siemię zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
          Warzywa i jabłko pokroić w kostkę usuwając pestki i niejadalne części.
          Wszystkie składniki zmiksować w malakserze z ostrzem w kształcie "S" dolewając wody, by uzyskać smarowalną konsystencję.
          Masę podzielić na trzy części, każdą rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową (preferuję matę, bo papier czasem później trudno odkleić...).
          Suszyć w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 60⁰C przy delikatnie uchylonych drzwiczkach lub w suszarce do grzybów lub dehydratorze, jeśli takowy posiadacie (sprzęt drogi; ja na razie sobie o nim marzę...) aż do uzyskania kruchości.

          Majonez z kalafiora bez oleju

          Majonez z kalafiora bez oleju
          Miksuję razem prawie wszystkie składniki dolewając po trochu mleko sojowe aż do uzyskania interesującej mnie konsystencji.
          Podana minimalna ilość daje delikatny majonez a maksymalna bazę do sosu typu tatarskiego.
          Jeśli przeszkadza Wam wyczuwalny smak kalafiora (ja go akurat cenię, ale nie do wszystkiego będzie pasować) dodajcie wspomniany w przepisie olej. Pozostanie jedynie smuga po kalafiorze a tłuszczu nadal śladowe ilości.

          Spagetti Buraczane

          Spagetti Buraczane
          Burak dokładnie umyć, obrać i zestrzeć w dłuuugie wióry/spagetti.
          Wymieszać z pesto, posypać kaszą i ostrą papryczką (jeśli ktoś lubi mega ostre jazdy kulinarne).
           
          PESTO Z PIETRUSZKI 
          pęczek dorodnej pietruszki
          2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
          1 duży posiekany ząbek czosnku
          1 łyżka orzechów włoskich w cząstkach
          1 łyżka orzechów nerkowca
          sok z połowy cytryny
          ¼ łyżeczki soli
          ½ łyżeczki pieprzu ziołowego

          „Parmezan” – wegański

          „Parmezan” – wegański

          Na suchej patelni podprażamy słonecznik, pestki z dyni (i siemię lniane - opcjonalnie) na złotawy kolor!!!.

          Mielimy wszystko w młynku na proszek i dodajemy resztę składników.

          Przechowujemy w słoiku

          Doskonały do sałatek, kanapek, kotletów, sosów, warzyw jako przyprawa.

          Zamiast nasion możemy użyć delikatnie podprażone orzeszki nerkowce lub obrane ze skórki migdałyhttp://zdrowienatalerzu.pl/index.php/przyprawa-warzywna-wlasnej-roboty/ (cashew)

          Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej

          Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej
          1. Kaszę gryczaną gotujemy w 2,5 szklankach osolonej wody z przyprawami.
          2. Cebulę podsmażamy na oleju.
          3. Tofu i cebulę miskujemy w robocie kuchennym lub żyrafą częściowo.
          4. Mieszamy resztę składników i doprawiamy.
          5. Panierujemy w bułce tartej. W wersji bezglutenowej dobieramy ulubioną panierkę np. zmielone siemię lniane, orzechy, słonecznik i inne.

          Wyświetlane:

          1. Lniane chipsy paprykowe
          2. Majonez z kalafiora bez oleju
          3. Spagetti Buraczane
          4. „Parmezan” – wegański
          5. Gryczanex - burgery z kaszy gryczanej

          Spróbuj tego

          • Koktajl z czarnych jagód i borówki amerykańskiej
            Opis:

            Koktajl z czarnych jagód i borówki amerykańskiej to doskonały napój chroniący każdego z nas przed ryzykiem zachorowania na różne choroby. Borówki amerykańskie mają dużą zdolność do zwiększania ilości antyoksydantów w organizmie – z tego powodu warto włączyć je do diety. Antyoksydanty podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób.

            Czytaj więcej..

          A to ciekawe ...

          • Chia inaczej szałwia hiszpańska (Salvia columbariae) posiada niezwykłe właściwości. Nasiona chia zawierają dużą ilość bardzo wartościowych i odżywczych składników. Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną dawkę energii, która wzmocni każdy ludzki organizm.
          • Karob (mączka z chleba świętojańskiego) jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych, doskonałe źródło niezbędnych minerałów i witamin. Ziarna karobu są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapnia, węglowodanów i fosforu. Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady.
          • Agar – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar w zimnej wodzie pęcznieje, natomiast dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Agar zawiera około 90% polisacharydów. Głównymi składnikami cukrowymi tych związków są: agaroza (około 70%) oraz kwaśna agaropektyna. Na ogół skład jest zmienny i zależy od pochodzenia surowca. Jako substancja silnie pęczniejąca jest stosowany jako środek łagodnie przeczyszczający. Agar jest wykorzystywany jako naturalny, bezsmakowy i bezpieczniejszy od żelatyny środek żelujący przy produkcji słodyczy i innych przemysłowych produktów spożywczych.
          • Quinoa (komosa ryżowa) jest skarbnicą witamin i minerałów, nie bez powodu więc okrzyknięto ją mianem Złota Inków. Ziarno quinoa jest bezglutenowe i ma niski indeks glikemiczny.
          • Sorgo (Sorghum ) - bardzo wartościowa roślina zbożowa uprawiana w Meksyku. Zawiera do 13% białka oraz witaminy z grupy B. Liście wykorzystuje się jako paszę dla bydła, a ziarno przerabia na kaszę i mąkę.
          • Borówki amerykańskie - mogą zapobiegać infekcjim drug moczowych. Podobnie jak żurawina zawierają związki, które utrudniają szkodliwym bakteriom przyleganie do ściany pęcherza. Jeśli zniechęca Cię cierpki smak żurawiny, spróbuj soku z owoców borówki lub dodaj szklenkę borówek do ulubionego koktajlu.
          • Prev
          • Współpraca
          Warning: include_once(/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169 Warning: include_once(): Failed opening '/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/pear') in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169

          Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

          Kliknij OK aby zamknąć popup