Od wielu lat prowadzone są badania nad rolą odpowiednio dobranej diety w zapobieganiu nowotworom oraz jej wpływem na długość i jakość życia ludzi ze zdiagnozowanym rakiem. Nasza wiedza na ten temat nie jest z pewnością kompletna, jednak nawet dotychczasowe odkrycia można nazwać przełomowymi. Wydaje się, że niektóre style odżywiania mają duży wpływ na długość życia i zdrowie ludzi dotkniętych chorobą nowotworową. Inne z kolei są ryzykowne i przyczyniają się do zwiększenia śmiertelności związanej z rakiem.

Czytaj więcej...

Zabłyśnij Zdrowiem w Dzień Walki Z Rakiem

Już 4 lutego br. odbędzie się 4. edycja obchodów Światowego Dnia Walki z Rakiem. Z tej okazji stowarzyszenie Polskie Amazonki Ruch Społeczny zaprasza do udziału w energetycznym wydarzeniu pod hasłem „Zabłyśnij Zdrowiem” w warszawskich Złotych Tarasach. Akcja przypomni warszawiakom jak ważna w dbaniu o zdrowie jest profilaktyka oraz aktywny tryb życia. Na wszystkich, którzy chcieliby spełnić noworoczne zobowiązania wobec zdrowia czekają bezpłatne badania profilaktyczne. Partnerem strategicznym Dnia Walki z Rakiem jest Nationale-Nederlanden.

 

Czytaj więcej...

Wszyscy boimy się nowotworów. Stają się one jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w krajach uprzemysłowionych. Przypuszcza się, że w roku 2025 spowodują 50% przypadków śmierci. Wciąż są jednak na ziemi miejsca, gdzie nowotwory niemal nie występują lub występują w niewielkim stopniu. Gdy przyjrzymy się dokładnie takim społecznościom zauważamy, że sekretem ich zdrowia jest dieta antynowotworowa zawierająca dużo warzyw i owoców oraz stosunkowo mała ilość mięsa i produktów zwierzęcych. Czy jest to właściwy trop?

 

Substancje bioaktywne z roślin ratują nam życie!

Zapewne wszyscy słyszeli, że należy jeść dużo owoców i warzyw. Ale dlaczego? Najnowsze badania naukowe pokazują, że oprócz znanych czynników, takich jak przeciwutleniacze (witamina C czy E oraz kurkumina), które przyczyniają się do zmniejszenia w komórkach ilości wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie mutacji w DNA, a w konsekwencji do procesu nowotworzenia, w roślinach obecne są tysiące innych substancji które potrafią zablokować proces nowotworzenia, a gdy nowotwór już powstanie, skutecznie trzymać go w szachu. Stosując odpowiednią dietę można o całe lata opóźnić rozwój nowotworu lub nawet spowodować jego obumarcie.

Oto lista tylko kilku sztandarowych przykładów takiego działania.

Rośliny kapustne i zapach zdrowia w diecie antynowotworowej

Prawie wszyscy lubimy kapustę. W roślinach kapustnych zawarte są tak zwane glukozynolaty, tajemniczo brzmiąca nazwa fitozwiązków, które odpowiednio potraktowane rozpadają się, uwalniając jedne z najsilniej działających substancji przeciwrakowych. Aby taki proces uwolnienia nastąpił, należy zetrzeć lub pognieść surową kapustę, rzodkiew czy brokuły. Powoduje to uwolnienie odpowiednich enzymów, które pracują wtedy dla naszego zdrowia. Powstają wówczas wspomniane substancje (należące do tiocyjanianów i izotiocyjanianów), które pachną w specyficzny sposób. Jest to właśnie zapach zdrowia, ponieważ te substancje potrafią zrobić niesamowite rzeczy w naszym organizmie. Z tego powodu należy rośliny kapustne jeść na surowo, bo tylko wtedy dostarczamy sobie odpowiednie ilości naturalnych substancji przeciwrakowych.

Do najbardziej znanych należy sulforafan, którego działanie przeciwko nowotworom piersi i prostaty jest dobrze udokumentowane. Sulforafan zapobiega powstawaniu nowotworów poprzez ograniczenie działania kancerogenów pochodzących ze środowiska zewnętrznego. Jego obecność zmniejsza ilość mutacji w komórkach i tym samym przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa zachorowania na nowotwór. Co ciekawe, rola sulforafanu nie ogranicza się do zapobiegania. W wielu badaniach naukowych wykazano, że potrafi on także zabić komórki licznych nowotworów, ograniczyć podziały innych, zmniejszyć powstawanie nowych naczyń krwionośnych w guzach, co jest potrzebne do ich wzrostu i rozsiewania, a także zmniejszyć ilość przerzutów. Regularne stosowanie brokułów w sałatkach warzywnych lub w postaci kiełków na kanapkach powoduje także zmniejszenia ilości żeńskich i męskich hormonów płciowych, których wysoki poziom jest jednym z czynników ryzyka nowotworów piersi i prostaty. Ciekawe jest to, że komórki nowotworowe same wychwytują go z krwi, działając na własną zgubę. Takiej umiejętności nie posiadają zdrowe komórki. Na szczęście! Każdy, kto pali wie, że zagraża mu nowotwór płuc (a także inne). Dzieje się tak, ponieważ w dymie z papierosów jest ponad tysiąc substancji o właściwościach kancerogennych. Kilka z nich jest szczególnie niebezpiecznych i powoduje raka. Okazuje się jednak, że dwie grupy roślin mogą skutecznie zmniejszyć zapadalność na raka płuc poprzez tak zwaną chemioprewencję – czyli unieszkodliwianie kancerogenów przez substancje występujące w warzywach i owocach. Już stosunkowo dawno zauważono dobroczynny wpływ B-karotenu z marchwi, który blokuje niektóre kancerogeny, jednakże dopiero codzienne spożywanie kapusty chroni palaczy przed dwiema najgroźniejszymi substancjami – benzopirenem oraz nitrozaminą NNK. W badaniach na szczurach pojonych tą ostatnią substancją wykazano niemal 14-krotny spadek występowania nowotworu płuca, jeśli szczury dostawały wyciąg z kapusty do swojego poidełka. Tak więc codzienne spożywanie marchwi (najlepiej gotowanej, nie suplementów B-karotenu) oraz spożywanie porcji surówki z kapusty może uratować wielu z czytelników tego artykułu, o ile palą papierosy.

W przypadku kapusty stwierdzono, że zawarte w niej substancje potrafią hamować wzrost lub zabijać komórki nowotworów prostaty, okrężnicy czy pęcherza moczowego. Wynika z tego, że rośliny kapustne codziennie powinny być obecne na naszym stole.

Flawonoidy

Flawonoidy to ogromna grupa związków fenolowych, które możemy znaleźć w owocach, warzywach, ziarnach, liściach oraz innych częściach roślin. Jak się okazuje związki te mają ogromnie korzystny wpływ na nasze zdrowie, ograniczając prawdopodobieństwo występowania wielu chorób cywilizacyjnych. Najważniejsze jest jednak to, że posiadają liczne aktywności przeciwnowotworowe. 

Do najbardziej znanych należą flawonoidy pochodzące z nasion soi. Zawarte w nich genisteina, daidzenina i glyciteina działają w taki sposób, że są naturalnymi, choć znacznie mniej aktywnymi, zamiennikami ludzkich hormonów, wypierając je w organizmie, co powoduje niższą ekspozycję komórek na te czynniki. Tak więc flawonoidy z soi powodują spowolnienie lub zatrzymanie rozwoju hormonozależnych nowotworów np. piersi czy prostaty. Ich wpływ jest także związany z zablokowaniem powstawania nowych naczyń krwionośnych w nowotworach – czyli linii zaopatrzeniowych rosnącego nowotworu. Innym ważnym związkiem jest występujący w dużych ilościach w owocu granatu, truskawkach, malinach oraz jagodach kwas elagowy, w którego przypadku stwierdzono zdolność zapobiegania szerokiej gamie nowotworów – piersi, trzustki, gardła, skóry, płuc, okrężnicy i prostaty. Ma on antymutagenne działanie, a do tego, gdy już powstaną komórki nowotworowe, powoduje ich obumieranie. Kwas elagowy, podobnie jak flawonoidy z soi, ogranicza powstawanie nowych naczyń w guzach, odcinając je od substancji niezbędnych do rozwoju.

Flawonoidy – kwercytyna, kamferol, galangina i apigenina, występujące w kwiatach i liściach, działają zapobiegawczo, chroniąc nas przez takimi kancerogenami, jak policykliczne węglowodory aromatyczne czy aminy aromatyczne powstające podczas smażenia i grillowania mięsa, natomiast apigenina, luteolina oraz kwercetyna występujące w natce pietruszki, jabłkach, selerze czy cebuli zatrzymują cykl komórkowy nowotworów nie pozwalając na namnażanie się komórek. Zauważono, że osoby spożywające dużo jabłek, gruszek chorują o ok. 25% rzadziej na nowotwór trzustki dzięki zawartym w tych owocach proantocyjanidynom.

W licznych badaniach wykazano przeciwnowotworowe działanie alkoholowego ekstraktu z propolisu, zawierającego duże ilości flawonoidów i innych substancji bioaktywnych. Ekstrakt propolisowy był szczególnie skuteczny w przypadku zatrzymania rozwoju nowotworu pęcherza moczowego. Obecnie jeden ze składników propolisu po niewielkich chemicznych modyfikacjach jest kandydatem do niezwykle skutecznego leku na rak skóry (czerniaka).

W wielu badaniach zauważono również korzystne współdziałanie flawonoidów i klasycznych leków przeciwnowotworowych, takich jak np. cis-platyna i kamferol. Powoduje to znacznie lepsze działanie przeciwnowotworowe takich kombinacji terapeutycznych. Produkty roślinne są źródłem tysięcy substancji bioaktywnych. W zależności od kontynentu, pory roku czy upodobań stykamy się z różnymi tego typu substancjami, zjadając różne owoce i warzywa. Jednak najważniejsze jest to, by je jeść i dostarczać do organizmu chroniące nas składniki. Już nawet okazjonalne spożywanie roślin kapustnych czy owoców gwarantuje zmniejszenie zapadalności na częste nowotwory płuc i nowotwory przewodu pokarmowego. Natomiast jeśli owoce i warzywa staną się podstawą naszej kuchni, w połączeniu z rozmaitością produktów możemy liczyć na znaczne ograniczenie prawdopodobieństwa zachorowania.

Zastosujmy wezwanie Hipokratesa: „Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Na zdrowie! 

dr hab. Jerzy Gubernator

Jadłospis w profilaktyce raka prostaty musi być wolny od tłuszczów zwierzęcych. Dieta powinna być bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone omega-3 oraz omega-6. Bardzo ważne jest również, aby dieta była bogata w witaminę E, która według pewnych badań wyraźnie zmniejsza ryzyko raka gruczołu krokowego.

Czytaj więcej...

Kontrolne badanie stercza jest konieczne nie tylko u mężczyzn, u których występują problemy z oddawaniem moczu. Każdy mężczyzna, który ukończył 40 lat powinien odwiedzić poradnie urologiczną i poddać się badaniu per rectum. W badaniu takim lekarz może ocenić, czy prostata jest powiększona, niesymetryczna albo guzkowata. Zalecane jest również badanie poziomu antygenu sterczowego (PSA) raz w roku po 50. roku życia.

Czytaj więcej...

To się czyta

Dynia - bogactwo

Zaczynają się pojawiać na straganach piękne,

+ View

Zdrowy styl życia może

Praktykowanie zasad zdrowego stylu życia może nas

+ View

Pomysł na gofry

Wakacje nad morzem były naszą rodzinną coroczną

+ View

Surowa dieta - raw food

Dlaczego powinniśmy sięgać po surowe produkty?

+ View

Płatki róży – co można z

Płatki róży, królowej ogrodu,

+ View

Czy alergik może jeść

Truskawki – intensywnie czerwone,

+ View

Co to jest astma

Astma oskrzelowa to schorzenie, na które

+ View

Najbardziej popularne

Arytmia serca - objaw czy ...

Palpitacje serca, kołatanie, arytmia – to tylko niektóre z określeń jakich najczęściej używamy, kiedy ...

+ View

Choroba Buergera – jak ją ...

Młody mężczyzna, który pali papierosy, skarży się na drętwienie palców i ma na nich charakterystyczne ...

+ View

Dlaczego nadciśnienie ...

Nadciśnienie tętnicze jest najczęstszym schorzeniem układu krążenia. W krajach wysoko uprzemysłowionych choruje na ...

+ View

Udar mózgu

Każdy człowiek rodzi się z gładkimi, elastycznymi naczyniami. Wiele populacji świata zachowuje w zdrowiu swoje naczynia ...

+ View

Polecamy 

Astma. Łagodzimy naturalnie

astma lagodzimy naturalnie lekka

  1. Leigh Broadhurst

W swojej książce dr Broadhurst w sposób jasny i zrozumiały przedstawia wiele praktycznych informacji, które wyjaśniają przyczyny powstawania astmy, a także daje wskazówki, które pozwolą skutecznie złagodzić objawy tej choroby przy pomocy naturalnych środków leczniczych. Ta publikacja to doskonały drogowskaz do tego, by przejąć kontrolę nad swoim zdrowiem i – z pomocą natury – zacząć wreszcie swobodnie oddychać!

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Urodzić razem i naturalnie

urodzic razem i naturalnie

Profesjonalny informator i poradnik porodowy dla rodziców i położnych, który zwraca uwagę na indywidualność cudownego procesu narodzin. Książka czytelnie przedstawia wartość porodu naturalnego, w szczególności zaś takiego, który może przebiegać w domu kobiety rodzącej. Autorka nie tylko opisuje warunki konieczne do takiego porodu, ale ukazuje również niezwykłą wartość pracy położnej i jej wiary w naturalną siłę, mądrość i miłość rodzącej kobiety.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

stres zagrozenie czy szansaJeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

 

 

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Warning: include_once(/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php): failed to open stream: No such file or directory in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169 Warning: include_once(): Failed opening '/www/portalzdrowie2/templates/sj_health/includes/bottom.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/pear') in /www/portalzdrowie2/templates/sj_health/index.php on line 169

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup