Trzeba tak jeść, aby każdego dnia dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Niebagatelne jest również zadbanie o regularność w spożywaniu posiłków. Najbardziej fizjologiczną formą odżywiania jest prawidłowo zestawiona dieta wegetariańska.

Zarówno to, co spożywamy, jak również sposób, w jaki zjadamy posiłek, ma decydujące znaczenie dla naszego zdrowia. Niekoniecznie wszystko to, co lubimy, nam służy. Trzeba tak jeść, aby każdego dnia dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Niebagatelne jest również zadbanie o regularność w spożywaniu posiłków. Najbardziej fizjologiczną formą odżywiania jest prawidłowo zestawiona dieta wegetariańska. Zawiera ona bogactwo antyoksydantów, jest dietą wysokobłonnikową, dostarcza łatwo przyswajalnego białka oraz niezwykle cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie zawiera zaś cholesterolu.

Początkowo dieta człowieka składała się z owoców, warzyw, zbóż i orzechów. Dopiero później zostało do niej dodane mięso. Badania naukowe dowodzą, że ta pierwsza dieta jest w dalszym ciągu najzdrowsza. Spożywając proste pokarmy w nieprzetworzonej postaci, uchronimy się przed wieloma chorobami, a rozwój niektórych z nich możemy nawet cofnąć.

Jedz z przyjemnością. Jedzenie powinno przyciągać wzrok, tak samo jak jego zapach. Nasze pożywienie jest tym lepsze, im bardziej zróżnicowane. Poprzez właściwe dobieranie produktów, dostarczymy organizmowi składniki konieczne do zachowania pełni zdrowia.

Białko. To nieprawda, iż jedynym źródłem białka jest mięso. Groch i fasola są również bogatym źródłem białka, szczególnie w połączeniu z mąką z pełnego przemiału, brązowym ryżem, owsianką, pszenicą i kukurydzą. Orzechy są także bogate w białko, ale powinny być stosowane w małych ilościach ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Nawet warzywa, takie jak brokuły czy ziemniaki, zawierają białko, poza tym posiadają witaminy i sole mineralne. Istnieje szereg mitów na temat zapotrzebowania organizmu na białko, w wyniku czego spożycie białka znacznie przewyższa faktyczne potrzeby, co w konsekwencji obciąża nerki i powoduje choroby.

Węglowodany są ważnym źródłem energii. Ogranicz spożywanie cukrów prostych (cukier biały) znajdujących się w deserach, cukierkach, napojach gazowanych i słodzonych płatkach śniadaniowych. Węglowodany złożone są znacznie zdrowsze. Dobrym ich źródłem są ziemniaki, brązowy ryż, chleb razowy i razowe płatki śniadaniowe.

Tłuszcze. Smalec, masło, margaryna, smażone potrawy, śmietana, majonez, ryby, czerwone mięso, drób oraz ser zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone. Tłuszcze roślinne, znajdujące się w awokado, oliwkach, nasionach i orzechach są zdrowe, jeżli stosuje się je z umiarem. Gdy spożywasz nabiał, wybieraj ten bez tłuszczu.

Błonnik jest jak szczotka, która oczyszcza system trawienny i zapewnia mu prawidłowe funkcjonowanie. Żywność bogata w błonnik to: świeże owoce, warzywa, orzechy i produkty z pełnego ziarna. Mięso, produkty mleczne i pokarmy przetworzone nie zawierają błonnika i powodują zaklejanie przewodu pokarmowego, co prowadzi do wielu chorób. Badania dowodzą, że dieta bogata w błonnik obniża ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów.

Sól stanowi dodatek do wielu potraw mięsnych, produktów kiszonych i konserwowych, żywności puszkowanej, potraw pieczonych zawierających proszek do pieczenia, a nawet płatków śniadaniowych. Nadmiar soli powoduje nadciśnienie i choroby serca. Dobrze jest ograniczyć jej ilość.

Co należy jeść? Zróżnicowana dieta wegetariańska jest najlepszą opcją. Każdego dnia spożywaj dużą porcję warzyw i owoców. Jedz produkty pełnoziarniste - zawierają one błonnik, witaminy i sole mineralne (czyli składniki usuwane w procesie przetwarzania żywności). To one zabezpieczają nas przed przejadaniem się i otyłością, gdyż są sycące. Nie zapominaj także o roślinach strączkowych (soczewica, groch, fasola, soja) oraz orzechach.

Śniadanie jest najważniejszym posikiem dnia. Właściwe śniadanie powinno zawierać więcej kalorii niż pozostałe posiłki. Wybieraj produkty bogate w białka i cukry złożone. Pamiętaj również o świeżych owocach. Zjadaj skromny obiad i jeszcze mniejszą kolację. Taki sposób odżywiania zapewni ci wystarczającą ilość energii na cały dzień i dobry odpoczynek w nocy.

Spożywaj z umiarem różnorodne produkty w najprostszej formie,
a będziesz zdrowy i pełen energii.

Jesteś zainteresowany tematem zdrowego odżywiania? Zajrzyj koniecznie tutaj. Przygotowaliśmy kilkadziesiąt pomocnych artykułów na ten temat!



Zobacz również:

Popularne

26.05.2011

Odżywianie

Trzeba tak jeść, aby każdego dnia dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych substancji

+ View

26.05.2011

Ćwiczenia fizyczne

Ruch jest oznaką życia. Jest też konieczny dla zdrowia. Stanowi znakomity sposób na zachowanie

+ View

26.05.2011

Wstrzemięźliwość

Właściwe zrozumienie wstrzemięźliwości polega na naturalnym stosowaniu tego, czego naprawdę

+ View

26.05.2011

Woda

O tym, że życie bez wody jest niemożliwe, wiedzą wszyscy. Organizm dorosłego człowieka składa się w

+ View

26.05.2011

Światło słoneczne

Światło słoneczne jest nadrzędnym czynnikiem warunkującym właściwy metabolizm i równowagę

+ View

Najnowsze

Odżywianie

Trzeba tak jeść, aby każdego dnia dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych substancji ...

+ View

Ćwiczenia fizyczne

Ruch jest oznaką życia. Jest też konieczny dla zdrowia. Stanowi znakomity sposób na zachowanie ...

+ View

Światło słoneczne

Światło słoneczne jest nadrzędnym czynnikiem warunkującym właściwy metabolizm i równowagę ...

+ View

Woda

O tym, że życie bez wody jest niemożliwe, wiedzą wszyscy. Organizm dorosłego człowieka składa się w ...

+ View

Wstrzemięźliwość

Właściwe zrozumienie wstrzemięźliwości polega na naturalnym stosowaniu tego, czego naprawdę ...

+ View

Polecamy 

Książka "Apteka domowa"

Stacey Dugliss-Wesselman

 

Aptekarz to utalentowany rzemieślnik, który łączy mieszanki ziół, mające korzystny wpływ na zdrowie i piękno. Nie daj się zwieść współczesnemu marketingowi i szkodliwym substancjom chemicznym i stwórz własne produkty lecznicze i pielęgnacyjne.



Zobacz więcej ...

Polecamy 

Wegańskie pyszności

weganskie pysznosci okladka mala

Wegańskie pyszności to wymarzona pomoc dla osób stawiających pierwsze kroki w świecie kuchni wegańskiej, choć nie tylko. Dunja Gulin, szefowa kuchni oraz doświadczona dietetyczka prowadząca kursy zdrowego gotowania, w przystępny sposób wyjaśnia główne składniki diety wegańskiej oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału.

Zobacz więcej ...

Polecamy 

Kurs "Stres - zagrożenie czy szansa?"

Warsztaty "Sięgnij po zdrowie"Jeśli czasem tracisz kontrolę i nie potrafisz zapanować nad swoim życiem. Jeśli nadmiar problemów pozbawia cię energii i nadziei, a przy tym zdajesz sobie sprawę z mogących pojawić się problemów i trudności – skorzystaj z lekcji na temat stresu. Poczuj siłę, nadzieję i wsparcie płynące z dobrych rad w nich przekazywanych.

Zobacz więcej ...

  • Prev
  • Współpraca
Template Settings
Select color sample for all parameters
Red Green Olive Sienna Teal Dark_blue
Background Color
Text Color
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction
Scroll to top

Strona korzysta z plików cookies w celu lepszej relizacji usługi zgodnie z Polityką Plików Cookies. Korzystając ze strony zgadzasz się na ich wykorzystywanie. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj naszą politykę prywatności.

Kliknij OK aby zamknąć popup